Toshiba Satellite Pro U500 Review

Satellite Pro U500 är en del av Toshibas Performance Mobile sortiment, vilket även omfattar Portégé och Tecra modeller (med skärmar storlekar från 12 tum. Till 14in.). Priserna för Satellite Pro U500 börjar på £ 599, stiger till £ 699 (exkl. Moms). Det är en något tjock 13.3in. anteckningsbok med en flashig aspekt till design som inte kommer att tilltala alla.

Design, Vi förväntar oss vanligen en 13.3in. anteckningsbok för att vara en kompakt och lätt system. Men Satellite Pro U500, vid 31.7cm bred och 23cm djup av 3.19-3.88cm tjock och 2,2 kg, är den chunky och tunga sidan. På sin webbplats Toshiba säger Satellite Pro U500 är en “tunn och lätt bärbar dator”, men vi vill helst inte bära mer än 2kg inte är absolut nödvändigt.

Satellite Pro U500 är inte det lättaste eller mest kompakta 13.3in. anteckningsbok: väger 2,2 kg och är nästan 4 cm tjock på baksidan.

Det finns några goda nyheter på byggsidan, eftersom höljet är mycket solid. Det är minimal flex i locket sektionen och basen verkar mycket hård. Chassit har en mestadels matt yta (till skillnad från den blanka plasten i nyligen granskat Satellite Pro T130), men det finns vissa kontrollampa tecken på att denna bärbara dator har också en konsument alter ego (Satellite U500).

Två högtalare sitter ovanför tangentbordet och leverera rimlig volym och rättvis kvalitet. De saknar de rika bastoner som musik aficionados kräver, men ska vara bra för att leverera multimediapresentationer till små målgrupper.

Mellan tangentbordet och skärmen är ett par högtalare och en remsa av beröringskänsliga knappar.

En remsa av beröringskänsliga knappar ger kontroller medieuppspelnings och tillgång till den bärbara datorns energispar Eco-läget. Flera ställen på tangentbordet sektionen har ljusa vita bakgrundsbelysning, inklusive en remsa ovanpå handledsstöd och remsan av touchknappar. Du kan stänga dessa av genom att slå en av touchknappar, och de är automatiskt avstängd i Eco-läge.

Pekplattan innehåller vertikala och horisontella rullningszoner och stöder pinch-to-zoom. Du måste göra mycket bestämd kontakt för den senare att fungera, och vi fick aldrig riktigt bekväm med det. Ett alternativ zoomfunktionen, som omfattar Fn-tangenten och mellanslagstangenten, åtkomst du två helskärmsläge zoomnivåer. En knapp som sitter strax under mellanslagstangenten inaktiverar pekplattan – en funktion som fler bärbara datorer bör anta.

Pekplattan stöder pinch-to-zoom och kan inaktiveras genom att trycka på en knapp.

Tangentbordet kunde vara bättre. Det finns en hel del flex och nycklarna inte känns som fast i fingrarna som vi skulle vilja. Nå normal beröringsskrivhastighet var inte ett problem, men vi är inte fans av designen.

Den 13.3in. Skärmen har en upplösning på 1280 x 800 pixlar – ett bildförhållande på 16:10, i motsats till 16: 9 1366 med 768 ses på Satellite Pro T130. För proffs, kan de få extra pixlar i höjd vara en hjälp när det gäller att skapa dokument.

En TrueBrite beläggning på skärmen ökar tydligheten och ljusstyrka för media visning, men är ganska reflekterande. Oavsett om du gillar denna typ av skärm yta kommer att vara en fråga om personlig smak.

Det finns en webbkamera ovanför skärmen, och en slide-out menyn till vänster kanten av skärmen ger tillgång till dess olika funktioner. Dessa inkluderar ansiktsigenkänning baserad inloggning. Kameran tar stillbilder och video upplösningar upp till 1280 med 800 pixlar.

Funktioner; Vår Pro U500 prov översyn Satellite hade en 2.2GHz Intel Core 2 Duo T6670-processor. Nyare versioner som anges på Toshibas webbplats köra den senaste Core-i3-330 (2.13GHz) och Core i5-430 (2,26 GHz) processorer. HyperThreading och i i5-430, hjälper Turboboost dessa processorer springa snabbare. Grafik är integrerade i Core i3 och i5-processorer. Vårt urval översyn använde chipset integrerade GMA 4500MHD-modulen.

Satellite Pro U500 kommer med 4GB RAM, kan utökas till 8 GB. För lagring, hade vår enhet en 320 GB hårddisk, spinning vid 5400 rpm. Andra modeller går upp till 500 GB.

Satellite Pro U500 intervall kör Windows 7 Professional, med en professionell nedgradering tillgänglig på DVD. För trådlös kommunikation finns Wi-Fi (802.11b / g / n) och Bluetooth (2,1 + EDR), men inte 3G / HSPA. Gigabit Ethernet är tillgänglig för trådbundet nätverk.

Portar och kontakter är spridda runt tre sidor av höljet. Framsidan bär en läsare för SD- och Memory Stick-kompatibla media plus en manuell omkopplare för Bluetooth och Wi-Fi-radio.

Den vänstra kanten har VGA och HDMI-portar för externa bildskärmar, plus en kombinerad eSATA / USB-port och ett par ljudingångar. Den högra sidan lägger till en andra USB-port, Ethernet (RJ-45) och den optiska enheten (en dual-layer DVD-brännare).

Liksom många leverantörer, är Toshiba liberal med ytterligare programvara. Genvägen till eBay på skrivbordet är helt enkelt irriterande, du kan hitta genväg Skype (för att ladda ner programmet) användbar, men du kan lika gärna hitta Skypes webbplats själv. Det finns också en 60-dagars testversion av Microsoft Office plus en McAfee säkerhetsprogramvara rättegång.

Toshiba har också en egen Bulletin Board programvara som erbjuder dig ett urval av virtuella anslagstavlor där du kan placera listor, genvägar till program och mer. Detta kan vara användbart för att hantera små projekt. Det finns också en Toshiba program som heter Reeltime som indexerar nyligen skapade filer med små grafik. Det är inte rocket science, men det är grafiskt rika.

Toshibas Eco verktyget registrerar energiförbrukningen i realtid.

Mer intressant är kanske Toshibas Eco verktyget som låter dig justera olika inställningar för att spara ström. Geeky typer kommer att gilla konstant inspelning och graf energi. Spetsen på bilden ovan visar effekten av att logga in på nätet och gör lite googla från stillastående start.

Prestanda och batteritid, Satellite Pro U500 Windows Experience Index (WEI) 3,4 (av 7,9) togs låg med bara ett betyg – Gaming Graphics (3D företag och spelgrafikprestanda). Alla de återstående poängen komponent är ganska respektabel.

Den andra grafiska element, grafik (stationär prestanda för Windows Aero), gjorde 4,1, medan Primär hårddisk (Disk dataöverföringshastighet) gjorde 5,2 och både processor (beräkningar per sekund) och RAM (minne operationer per sekund) betyget 5,7.

Toshiba priser batteriets livslängd av vår prov på upp till 3 timmar 35 minuter. Detta är långt ifrån stellar med dagens mått – även modeller som kör nyare Intel i3-330 och i5-430 fare värre med maximal batteritid citeras i upp till 3 timmar och 15 minuter.

Vi testade batteriets livslängd genom att ställa in energischemat till Eco-läge, vilket resulterar i en relativt låg ljusstyrka. Vi spelade sedan en DVD-film så länge som möjligt. Under dessa förhållanden vi fick 2 timmar 6 minuter, med en pre-dvala varning på bara tre minuter. Tar detta och Toshiba uppskattningar hänsyn tvivlar vi att du skulle få en klar halv dags arbete bort från vägguttaget.

Slutsats, Satellite Pro U500 är en chunky men stabilt byggd anteckningsbok. Tyvärr sin vikt och nedslående batteritid gör det mindre portabel än en 13.3in. tunn-och-ljussystemet bör vara.

Microsoft pigg, först ta: Skapa engagerande innehåll på din smartphone

Xplore Xslate D10, först ta: En tuff Android tablett för krävande miljöer

Kobo Aura ONE, först ta: Storbilds-e-läsare med 8 GB lagringsutrymme

Getac S410, först ta: En tuff, utomhus vänliga 14-tums bärbar dator