Toshiba Portégé M750-10K Review

Toshibas Portégé M750 är en konvertibel Tablet PC som uppdaterar M700 som vi granskat förra året. Det finns tre modeller i M750-serien: vi tittade på mellannivå £ 1049 (exklusive moms.), M750-10K modellen kostar nybörjar M750-10J £ 849 medan den övre änden M750-10L kostar £ 1149 .

Design; Från 2kg är M750 inte en särskilt lätt tablett. Det är också lite fetare än vi skulle vilja mäta 3.94cm baktill, avsmalnande något till 3.74cm vid fronten. Fotavtrycket är ganska standard, på 30,5 cm bred och 23.9cm djup. Den M750 är en svart-silver affär, med ett lock silver och tangentbord surround och en svart skärm ram och bas.

Portégé M750 är en 2kg Tablet PC med en dual-mode (pennan / finger) 12.1in. pekskärm. 10K modellen granskas här kostar £ 1049 (exkl. Moms).

Tyvärr finns det inget lås för att hålla locket och bottensektionerna när M750 är antingen gripskopa eller Tablet PC-läge. Se till att systemet har sin egen fack i väskan för att undvika risken för främmande föremål får mellan skärm och tangentbord och orsakar skador.

Sväng Skärmen hålls säkert på plats i båda riktningarna tack vare de klipp som förankrar den till bassektionen. Dessa är tillräckligt stabil för att tåla en hel del tryck innan man tillåter skärmen att svänga.

De åtgärder som beröringskänslig skärm 12.1in. över diagonalen och har en upplösning på 1280 x 800 pixlar. Du kan ha två arbets fönster öppna sida vid sida, även om vi föredrar minst 900 pixlar djup för maximal användbarhet. Skärmen är LED-bakgrundsbelyst och har en hög ljusstyrka beläggning som gör det något reflekterande.

Touch-screen kan drivas av den medföljande pennan eller av en fingertopp. Pennan bor i ett hus på höger framkant när notebook-läge. Om du skulle förlora detta, det finns en extra (och mycket mindre) pennan i ett säkerhetsfack på undersidan av systemet.

Tangentbordet har en liten flex, men detta är endast sannolikt att störa hårdhänta maskinskrivare. QWERTY nycklar toppas av en rad full storlek siffertangenterna med en rad av halvhöjdsfunktionstangenter ovanför det.

Pekplattan innehåller vertikal och horisontell rullning, även om vi tyckte att det här lite fiddly – i själva verket är det mycket mer effektivt att helt enkelt dra rullningslister med en fingertopp.

Portégé M750 skärm surround rymmer ett antal knappar för att komma åt viktiga funktioner när Tablet PC-läge, includng: den (låsbara) på / av-knapp, en genväg till Windows Mobility Centre, där du kan göra olika systeminställningar och tweaks, en genväg till Toshiba Assist, som acceses olika optimering, diagnostik och säkerhetsverktyg, och en knapp som replikerar en Ctrl-Alt-Del knapptryckning och tar upp “Lås datorn” skärm.

Portégé M750 har en inbyggd accelerometer, även om det inte sparka in automatiskt för att ändra skärmorientering som på de flesta smartphones. Du håller den bärbara datorn i den position du vill, håll sedan ned en annan skärmsidoknappen, varpå skärmen roterar till önskad position. Detta är att föredra framför att cykla genom de fyra tillgängliga riktlinjer, och det fungerade mycket smidigt under testningen.

En slutlig knapp fungerar som en miniatyr joystick för att flytta runt inom applikationer. Vi fann det mycket effektiva när de används tillsammans med finger trycka på skärmen.

En 1,3-megapixel webbkamera sitter ovanför skärmen. Detta kan inte bara användas för videokonferenser, men också för att logga in med ansiktsigenkänning. Ytterligare biometrisk säkerhet finns i form av en fingeravtrycksläsare, också belägna i skärmen surround.

Funktioner, vår prov översyn körs Portégé M750-10K Intels 2.2GHz Core 2 Duo P8400-processor. Det kom med 2 GB RAM, kan utökas upp till 8 MB. Grafiken hanteras av GMA 4500MHD-modulen integrerad i GM45 chipset, delar denna sitt minne dynamiskt med system-RAM (upp till 1,340MB i en 4GB konfiguration).

Windows Vista Business installeras som standard, men de bärbara levereras med en återställnings-cd som kommer att nedgradera till Windows XP Professional om du föredrar.

Hårddisken är en 160 GB SMART-certifierad enhet spinning vid 5400 rpm. Det finns en modulär optisk enhet på höger sida, en med dubbla lager flera format DVD-brännare.

För trådlös anslutning, det finns Wi-Fi (802.11a / b / g, Draft-N) och Bluetooth. Bredband kommunikation tillgodoses av Gigabit Ethernet och en 56 Kbps modem.

Det finns ett bra utbud av portar och anslutningar. Lättillgänglig på framsidan är ett par av ljuduttagen, en FireWire-port (IEEE 1394), en mekanisk omkopplare för den trådlösa modulen och en volymratt.

På den vänstra kanten är en PC-kortplats, en USB-port och en kombinerad USB / eSATA-kortplats. De senare är tillräckligt långt ifrån varandra att det borde vara möjligt att använda båda samtidigt om din kringutrustning (eller deras kontakter) är särskilt stora.

På den högra kanten hittar vi den modulära optiska enheten, en flashcard kortplats för SD-och Memory Stick-kompatibla media. På baksidan av denna kant är port modem (RJ-11). Huset för huvud pennan är på framsidan av denna kant.

Den bakre delen av den bärbara datorn bär Ethernet (RJ-45), en VGA-kontakt för en extern bildskärm och en ytterligare USB-port.

Prestanda, Portégé M750 Windows Experience Index (WEI) betyget 3,4 (av 5,9) är en besvikelse. Den övergripande bedömningen motsvarar den lägsta komponent poäng, som gick till Graphics (skrivbordsprestanda för Windows Aero). Hot på sina klackar med 3,6 var Gaming Graphics (3D företag och spelgrafikprestanda). Grafik åt sidan, prestanda var rimligt, med över-5 poäng från alla andra delsystem: RAM (minnesoperationer per sekund), 5,1, processor (beräkningar per sekund), 5,2 och Primär hårddisk (Disk dataöverföringshastighet), 5,4.

Toshiba hävdar batteritid på upp till 5 timmar för Portégé M750. Vi valde Balanced energischema och arbetade på systemet med Wi-Fi-ansluten och musik spelar kontinuerligt i bakgrunden. Under dessa verkliga förhållanden, fick vi knappt 2 timmar från 4,700mAh Li-ion batteri, som var en besvikelse. Du kan välja ett annat energischema för att sträcka batteritid lite längre, men du är osannolikt att komma någonstans i närheten av en dags arbete utan påfyllning eller anlita en extra batteri.

Slutsats; Portégé M750 är en stabilt byggd konvertibel Tablet PC. Vi gillar dual-mode (pennan / finger) pekskärm och ett antal andra designelement. Men det är besvärligt att använda i tablettläge, medan grafikprestanda och batteritid är en besvikelse. Totalt är det en ganska genomsnittliga erbjudande.

Microsoft pigg, först ta: Skapa engagerande innehåll på din smartphone

Xplore Xslate D10, först ta: En tuff Android tablett för krävande miljöer

Kobo Aura ONE, först ta: Storbilds-e-läsare med 8 GB lagringsutrymme

Getac S410, först ta: En tuff, utomhus vänliga 14-tums bärbar dator