Telecom NZ ansikten ingenjör protester

Telecom New Zealand inför fack protesterna i Auckland idag i förhållande till dess re-shuffle ingenjörsentreprenörer.

Nya Zeelands Engineering, Tryckning och tillverkning Union (EPMU) och nätverkstekniker från Telecom entreprenörer Downer och, Transfield iscensatt en serie av drive-by protester genom centrala Auckland. EPMU nationell organisatör för telekommunikation och makt, industri, Joe Gallagher, sade några 450 skåpbilar deltog i, demonstrationen.

Van protest strömmande genom Auckland (Credit: Alain Russell)

Bilarna presenterade livré av, Telecom New Zealand nätverk arm, Chorus. Gallagher sade ingenjörerna var arg på att tvingas bli, ägare-operatörer istället för anställda som en följd av Chorus omstrukturera, entreprenör erbjudanden mellan de tre australiska ägda företag.

Förr i tiden var Transfield och Downer EDI Engineering kontrakterats, Telecom (och senare av Chorus som operationell separation uppdrag) .; Gallagher sade ett nytt bolag, Visionstream kommer nu tjäna, folkrika Auckland och Northland regioner, ett drag meddelade förra vecka, och förde in, sade han, “med stor sekretess”.

Som en följd av omstruktureringen, ingenjörer som var anställda, av Downer och Transfield nu förväntas att bli självständiga, ägare-operatörer. Det betyder, sade Gallagher, att de måste köpa, sin egen dyra skåpbilar och redskap, som måste uppfylla Chorus specifikationer.

Allt som allt, Gallagher sade omkring 900 personer skulle påverkas av, förändringarna. Han anser att det skulle finnas någon fördel för ingenjörer som ett resultat av den, förändringar, och sade att det var orättvist att flytta kostnaderna för sina medlemmar i en; recession. “Det är inte som våra killar tjänar miljoner som det är -, de flesta är på NZ $ 18 till $ 20 i timmen, och har varit på dessa pengar för, de senaste 20 åren”, sade han.

Gallagher lagt kollektivavtal med Downer och, Transfield hade nu löpt ut, men anser att det är nödvändigt att göra en, står att stoppa Telecom från “förstöra industrin, som de verkar, att göra vart femte år”. Han skulle inte säga om någon ytterligare åtgärd från, facket är på korten.

Chorus talesman Melanie Marshall sade att hennes företag var en liten, besviken med protesterna, men bestred valdeltagandet var så, stor som EPMU hävdade. Marshall uppskattade fanns det bara 80 skåpbilar, i drive-by handling, och noterade att ingenjörerna var tillbaka på, arbete klockan 11.

Det är inte som våra killar tjänar miljoner eftersom det är

Enligt Marshall, förändringarna är nödvändiga för Chorus till, uppfylla sina åtaganden gentemot kunderna. “Vi behöver mer flexibilitet, tid”, Marshal sa, eftersom kunderna vill kunna boka, installatörer och underhållsingenjörer utanför arbetstid.

Förändringarna är en del av ett kontrakt 10-år som Chorus är, att underteckna med tre australiska företag. Totalt Marshall, sade kontraktet var värt NZ $ 3 miljarder dollar, och att det skulle hjälpa, ge säkerhet för alla över en lång tidsperiod.

Telekom; Chorus meddelar gigabit-hastighet bredband över Nya Zeeland, Cloud,? Xero lanserar partnerskap med Macquarie Bank för BPAY betalningar, telekom, Chorus vinst stabil på NZ $ 91m på beslut koppar prissättning, Innovation,? Domino partners med Flirtey för pizza drönare leverans

Marshall sade Visionstream ägare-operatör modellen redan; plats i Australien, och att bolaget hade “processer” för att hjälpa, ingenjörer skiftande från att vara anställda och behöver finansiera, fordon och utrustning.

Hon sade att Chorus hade samråd med facket och dess; medlemmar över förändringarna, hålla “träffas och hälsar” med, Visionstream och tillhandahålla information om planerna. En Visionstream, talesman sade förbundet var att vara oärligt att säga, ingenjörer blir sämre under ägarens-Modellen.

Företaget kommer att tillhandahålla utbildning om hur man driver ett företag, liksom, finansiellt stöd, inklusive räntefria lån för att köpa, fordon och utrustning, sade talesmannen.

Enligt talesmannen, ägaren-operatören modellen har, arbetade till förmån för Telstra nätverkstekniker i Australien, utan tidigare anställda beklagar övergången till oberoende, entreprenörer. Säger facket var fullt informerade om de förändringar,; sade Visionstream talesman hans företag var glad att fortsätta, samarbeta med ingenjörer och att det är angelägna om att behålla de skickliga, arbetarna.

Chorus meddelar gigabit-hastighet bredband över Nya Zeeland

? Xero lanserar partnerskap med Macquarie Bank för BPAY betalningar

Chorus vinst stabil på NZ $ 91m på besluts koppar prissättning

? Domino partners med Flirtey för pizza drönare leverans