Tapezilla vs Bluraya: slaget av arkiv djur

I snabbt växande marknad potentiella konkurrenter kan inte se varandra i flera år. Men långsamt växande marknad är annorlunda: konkurrensen är mycket tydlig, och du ser dem hela tiden.

Tape, Tape är arkivering mästaren och har varit i årtionden. Tillförlitlig, billigare än skivor och finns i storskaliga robotsystem som lagrar petabyte. Alla bra då, men där nu?

Den senaste rynka är bariumferrit. Fujifilm och IBM samarbetar för att demonstrera sina fördelar, bland annat tätheter upp till 35TB per patron och större tillförlitlighet på grund av högre magnetisk koercivitet än metall partikel.

Bariumferrit tejp använts under flera år i mycket high-end – enheter som kostar $ 50.000 eller så – men Fujifilm har fört det till lägre kostnad LTO. Med den nya formuleringen och 19nm partikelstorlekar Fujifilm tror att de kommer att hålla LTO konkurrenskraftiga för många år framöver.

Optisk skiva, men den optiska skiv människor inte står stilla. Trots nedgången i DVD-enhet försäljning i persondatorer Panasonic anser att det finns en långsiktig framtid för optiska enheter vid mycket högre kapacitet.

Hur hög? Prova 300 GB.

Som faller förvisso långt ifrån kanske 35 TB på en enda bandkassett men Panasonic, har visat en optisk skiva RAID, som kombinerar ett dussin optiska skivor i en enda virtuell disk. Den tre skikt, dubbelsidig Blu-ray-teknik hävdar en media livslängd på 50 år i motsats till 30 år för bariumferrit tejp.

Var skeptisk till både siffror men de optiska folk verkar ha en fördel i livslängd. Och medan 12 300 GB-diskar är mindre kapacitet än en 4TB magnetisk enhet, många arkiv applikationer inte behöver kapacitet high-end tejp och dra nytta av RAM-kapacitet skiva.

Lagrings Bits ta, arkivering blir allt viktigare eftersom mängden data som vi genererar växer. Vår digitala värld behöver lång livslängd arkivlagring.

Vem kommer att vinna? Den långsiktiga problem är investeringar, vilket innebär förväntad lönsamhet.

För bandet sitt fäste är mycket high-end marknaden där petabyte sällan nås data lagras för juridiska eller kommersiella skäl. Dessa ansökningar motiverar dyra enheter och exotiska nya band / huvud kombinationer, liksom robotteknik som behövs för tusentals patroner. Ekonomin i inlärningskurvor sedan göra det möjligt att föra denna teknik till en bredare marknad.

Optisk styrka fjädrar från den motsatta änden av marknaden: konsumenter. Med miljarder CD- och DVD-skivor producerade den optiska enheten marknaden är säkra för årtionden framöver, även om den optiska enheten och mediaproduktion minskar. 4K hemvideo och USA: s tredje världen nätinfrastruktur (se ut Estland!) Kräver massproduktion av hög kapacitet optiska enheter.

Lagring, NetApp lanserar mid-tier system för uppgifts sjöar, samarbetar med Zaloni, Cloud, Michael Dell på balans EMC affären: “Vi kan tänka på årtionden, datacenter, Dell Technologies lyfter: Här är vad man ska titta på när Dell, EMC, en uppsjö av företag företag kombinera, lagring, Facebook öppna källor ZStandard datakomprimering algoritm, syftar till att ersätta tekniken bakom Zip

Arkivet slagfält är företaget. Goda nyheter för företag som behöver arkivera men vill konkurrenskraftiga alternativ för att minska kostnaderna.

Kommentarer välkomna, som alltid. Var tror du att crossover mellan en $ 2000 bandstation med $ 80 10TB patroner och en $ 100 optisk brännare med $ 3 300GB media? Leverantörer dör för att veta!

NetApp lanserar mid-tier system för uppgifts sjöar, samarbetar med Zaloni

Michael Dell på balans EMC affären: “Vi kan tänka på årtionden”

Dell Technologies lyfter: Här är vad man ska titta på när Dell, EMC, en uppsjö av företag företag kombinerar

Facebook öppna källor ZStandard datakomprimering algoritm, syftar till att ersätta tekniken bakom Zip