Tablett transporter avtagande, men fortfarande outpace laptops: Canalys

Lite goda nyheter för PC-industrin: Transporter var faktiskt upp över hela världen under det första kvartalet, enligt den senaste rapporten från Canalys.

Enligt marknadsundersökningsföretaget, cirka 123.700.000 datorer skeppas över hela världen under det första kvartalet 2014, en ökning med fem procent jämfört med samma period föregående år. Denna uppskattning inkluderar tabletter samt bärbara och stationära datorer.

Den potentiella överraskning för industrin anhängare är att tabletten sektorn kan visa de första tecknen på avmattning med tanke på att tillväxten stilted till 21 procent per år.

Canalys erfaren skribent Tim Coulling finslipat in på Apple i rapporten, att observera “nedgången i iPad transporter under Q1 var den skarpaste någonsin.”

Det finns dock ingen anledning att överreagera – åtminstone på den del av tablett beslutsfattare och älskare – som att tabletterna fortfarande stod för 41 procent av den totala PC-marknaden jämfört med bara 38 procent nabbed av bärbara datorer.

Och så långt som Apple går, Coulling också verkade inte orolig för iPad maker.

Apple agerade under kvartalet för att köra ner sin iPad inventering, ett smart drag som tablett lager i kanalen ökade till följd av starka säsongs transporter under föregående kvartal. På längre sikt tror vi inte Apples Q1 prestanda pekar på en nedgång i kategorin tablett, trots ett ökat tryck från större skärm smarta telefoner. Konsumenter och alltmer företag, fortsätter att anpassa sig, med tabletter i egenskap av störande och hitta sin plats som stationära och bärbara ersättare. Apples ekosystem och den senaste lanseringen av Office för iPad bör se till att den har goda förutsättningar att förbli en ledare för en tid.

När det gäller resten av världens främsta PC-leverantörer, Lenovos marknadsandel ökar med två punkter till 12 procent medan Samsung halkade till fjärde plats strax bakom Hewlett-Packard.

Nedgången för bärbara datorer fortsätter att vara en spiral, men ändå komplex historia. Canalys forskare återspeglas på de krympande transporter genom att peka mot dålig kommersiell försäljning i Västeuropa och Nordamerika. Även Kina, nu världens näst största PC-marknaden uppvisade också minskar.

På baksidan, de erbjöd också en strimma av hopp. Än en gång, kan det hända att “död” av Windows XP faktiskt andas nytt liv i fäktande PC-marknaden.

Analytiker förklarade: “Kommersiella transporter världen över har hävts i slutet av livet i Windows XP, en trend som också påverkade datorer, hjälpa transporter att förbli oförändrad jämfört med föregående år.”

Kartbilden via Canalys

? Kan hybrider vara död av tabletter, Google strävar efter att driva tabletter som en del av nya utbildningssatsning, Thorsten Heins: den enda ledn i mobil biz som blir post-PC, Nokia “mycket intresserad” i tabletter, men håller inte andan; Microsoft Surface: lära sig vad en tablett för, Silvermont: Intels silver bullet för mobilen, Varför är Microsoft besatt av att sätta Office på tabletter?

Apple, Mycket prisvärt: Best Buy säljer ursprungliga Apple Watch för bara $ 189, Apple, dessa iPhone och iPad kommer alla att bli föråldrade den 13 september, Mobility, T-Mobiles gratis iPhone 7 erbjudandet kräver initiala kostnader och massor av tålamod, iPhone, här vad Android ägare gör när Apple släpper en ny iPhone

Mycket prisvärt: Best Buy säljer ursprungliga Apple Watch för bara $ 189

Dessa iPhones och iPads kommer alla att bli föråldrade den 13 september

T-Mobiles gratis iPhone 7 erbjudandet kräver initiala kostnader och massor av tålamod

Här är vad Android ägare gör när Apple släpper en ny iPhone