SuSE Linux Enterprise Server 9 Översyn

Har redan uppdaterat sin konsument fokuserad Linux förra året, kan du bli förlåten för att förvänta Novells senaste företag operativsystem att vara lite mer än ett uppkok av programvaran. Men det är inte fallet: det finns betydande prestanda, skalbarhet och säkerhetsförbättringar i version 9 av SuSE Linux Enterprise Server (SLES 9), tillsammans med en rad nya och förbättrade hanteringsfunktioner som hjälper driva det till toppen av Linux högen .

Oundvikligen en hel del av ändringarna är gömda under ytan, med en förbättrad 2,6 kärna är ansvarig för de flesta av prestanda och skalbarhet vinster. Kernel stöd för NUMA (Non-Uniform Memory Access), till exempel, kan utbyggnaden på system med hundratals processorer med Hyper-Threading kapacitet även i den här utgåvan. Både 32-bitars och 64-bitarsprocessorer kan också användas, inklusive Intel Itanium och Xeon EM64T liksom AMD64 chips, med valfri stöd för IBM Power processor, z-serien och S / 390-system.

Nu finns det ingen teoretisk gräns för antalet processorer, som är lite sinnesrörelser – som är siffrorna för några av de andra förbättringar. Till exempel kan kärnan hantera upp till 65.535 processer och över 4 miljarder unika användare. Läggas till som det nya operativsystemet kan stödja 4.096 stora enhetstyper, vilket är viktigt för användare som vill ansluta till stora lagringsmatriser. Som är en ny och mer flexibel I / O schemaläggare, centraliserade verktyg för lagringshantering och stöd för den senaste USB och Serial ATA lagringsteknik.

Andra bakom kulisserna-förbättringar inkluderar nya klustring möjligheter och en helt ny alternativ som kallas användarläge Linux (UML). Utvecklades ursprungligen som ett felsökningsverktyg, ger detta flera implementationer av Linux köras på samma hårdvaruplattform med – till skillnad från egenutvecklade virtualiseringsprodukter – ingen ytterligare licenser krävs.

Som alltid är medföljande program kastas i aplenty, inklusive Apache 2,0 webbservern och den senaste Samba 3.0-kod för att dela SMB-fil och Windows-nätverk. Dessutom är Samba nu integrerats i YaST hanteringsverktyg tillsammans med nya moduler för att konfigurera den medföljande e-postserver programvara och hantera VPN-konfiguration, med stöd i den här versionen för både Linux och Windows VPN-klienter.

Stöd för Novell ZENworks Linux Management har också lagts till för att driftsätta och underhålla mjukvara på stora nätverk med online-uppdateringar nu en viktig del av alla SuSE distributioner.

En fristående installera på vår testserver tog drygt en halvtimme, även om vissa av de moduler, såsom UML och Samba hanteringsverktyg, behöver läggas till senare. I själva verket finns det en hel del efterinstallationsarbete som krävs, och även om SuSE paketet ingår rimlig dokumentation, är en hög kompetens som krävs för att få ut det bästa av det. Som sagt, det finns massor av Novells supporttjänster du kan prenumerera på, inklusive 30-dagars installationssupport om du väljer att ladda ner en testpaket. Plus själva programvaran är en av de enklaste Linux-distributioner att installera och använda – även i sin företags format.

Prissättningen är beroende av plattform, antalet processorer och alternativ. Vanligtvis kommer du att betala ca £ 200 (exkl. Moms) att licensiera en enda x86-server med upp till två processorer.

Microsoft pigg, först ta: Skapa engagerande innehåll på din smartphone

Xplore Xslate D10, först ta: En tuff Android tablett för krävande miljöer

Kobo Aura ONE, först ta: Storbilds-e-läsare med 8 GB lagringsutrymme

Getac S410, först ta: En tuff, utomhus vänliga 14-tums bärbar dator