Storbritannien skrotar regeringen CIO i teknikprojekt uppryckning

Storbritannien har skrotat sin tvär regeringen CIO roll som en del av en större uppryckning som syftar till att skifta fokus för IT-chefer från mega-upphandlingar att erbjuda digitala tjänster.

G-Cloud programmet har ännu inte börjat en push att få myndigheter att ge en framträdande plats till cloud computing, även om den brittiska regeringen har åtagit sig att strategin 10 månader sedan.

Den vakanta rollen av regeringen CIO kommer inte att fyllas “som tvär regeringen roll är inte längre central för leverans” enligt regeringskansliet.

Torsdag tillkännagivande kommer som en del av en bredare omprövning av den roll som CIO i regeringen.

Mike Bracken, chef för regeringens digitala tjänster, säger alltför många offentliga CIO tillbringar sin tid på att hantera kontrakt och inte att skapa bättre tjänster för allmänheten.

Medan CIO förväntas använda flöden av information och data från den teknik och över affärssystem för att informera strategi, enligt Bracken, är denna tuffa i regeringen, eftersom så mycket av den information och data som är bosatta i köpta tjänster och proprietär programvara.

Tyvärr innebär detta att många av våra CIO presterar som kvasi-upphandling och avtalsansvariga, snarare än vad som egentligen driver affärsresultat baserat på att möta användarnas behov. Resultatet? Ojämlika villkor, med CIO roll i regeringen varierar enormt avdelningsvis och byrå.

Under de senaste åren i Storbritannien har försökt åtgärda problemet med den offentliga sektorn IT, kännetecknas ofta av epically långa upphandlingsprocesser, brist på innovation och är benägna att projicera misslyckanden. Försök att införa – till exempel – molnmodeller har varit, mött motstånd, och har endast gjort långsamma framsteg. Hittills har endast, £ 7,4 av den offentliga sektorns £ 16 miljarder IT-budget, har spenderats genom regeringens egna CloudStore.

Alla statliga myndigheter har nu fått i uppdrag att utse en “aktiv digital ledare” som kommer att arbeta med avdelnings CIO att driva digital omvandling, medan den roll som CIO nu kommer att ägna mer uppmärksamhet för användarna av offentliga tjänster. “Inom avdelningarna, kommer CIO att fortsätta att spela en avgörande roll där rollen är anpassad till användarnas behov. Till exempel har en CIO i avdelningen för arbets- och pensions en mycket annorlunda roll en i Defra, och båda leds av slutet service “, sade regeringskansliet.

Bracken tillade att eftersom regeringen rör sig bort från stora upphandlingar av IT att leverera digitala samhällstjänster, måste den ändra tekniskt och kulturellt.

Departement har nyanställning inklusive uppgifter vetenskapsmän, informationsarkitekter och designers av alla slag och sade “framför allt måste de förstå att utmaningen är nu inte om informationsteknik, men om att utforma, utveckla och leverera bra, användarcentrerad digitala tjänster “.

“Det finns ingen bättre tid att vara i ledande digital roll om informations- och dataflöden kan utnyttjas till att skapa stora digitala tjänster, men att göra det vi måste sätta digitala ledare och Chief Operating Officers (Coos) i förarsätet över regeringen ,” han lade till.

Moln, moln mjukvarutillverkaren Coupa filer för $ 75.000.000 IPO, moln, Cloud computing växer upp, en API åt gången, Enterprise Software, söt SUSE! HPE hakar sig en Linux-distributioner, Cloud, Twilio rullar ut nya företag planen lovar mer smidighet

Enligt Bracken är styrmodell nu krävs av den offentliga sektorn en mer analogt med tjänstedesign än teknikupphandling.

Vi behöver färre möten mellan stora budgetansvariga att diskutera upphandling och mer stand-up möten och dagliga utgåvor baserade på användarens behov. Eller kort sagt, kan vi göra mycket mer, snabbare med hjälp av webben och digitala verktyg och tjänster internt, att samarbeta.

Cloud mjukvarutillverkaren Coupa filer för $ 75.000.000 IPO

Cloud computing växer upp, en API på en gång

Söt SUSE! HPE hakar sig en Linux-distributioner

Twilio rullar ut nya företag planen lovar mer smidighet