Skatteavdrag där det är på grund av för NZ FoU

Hatten av för Nya Zeeland arbetarpartiet för att titta på hur det kan öka teknik och skapa välbehövlig välstånd.

Partiet har föreslagit att ge skattelättnader för att hjälpa finansiera forskning och utveckling i stället för det nuvarande systemet med bidrag.

Flytten kommer som en av landets främsta forskare, Sir Paul Callaghan, sade att Nya Zeeland behöver göra mer om det är att klättra ut ur nuvarande ekonomiska problem, och tekniken erbjuder en snabbare väg till välstånd än jordbruk eller turism.

Callaghan sade så mycket på en arbetarpartiets konferens förra helgen, och det följer sin kritik av den senaste tidens budgetaviserats av National-ledda regeringen.

Det är glädjande att se oppositionen slutligen fått frågan om att skapa välstånd på allvar, när de senaste åren har det verkade mer angelägna om att spendera det.

Visst detta är en debatt som Nya Zeeland måste ha. Technology lovar en snabbare väg till välstånd, och regeringen har en roll att spela, men vad?

Nya Zeeland har en relativt liten men framgångsrik teknologisektorn. Problemet är, kan regeringar eller någon “plocka vinnare”, och är det mer en fråga om landet behöver för att utveckla mer av en “företagskultur”?

Jag tvivlar på att de små teknikföretag i Wellington och Christchurch kommer att förlora mycket sömn över huruvida de kan få en skattelättnad på 12,5 procent på sin FoU spendera. Jag tvivlar väldigt mycket att de kommer att finna det värt att ansöka via en besvärlig bidrag process, heller.

Och det verkar som en FoU skattelättnader systemet lätt kan missbrukas av hur företag kan omklassificera sina utgifter.

Bruce Simpson, på Aardvark teknik hemsida, pekar på andra frågor – och plats på.

Som han säger, det finns också frågor om finansiering, och bankerna verkar lite intresserad av att hjälpa när egendom tenderar att vara en säkrare investering. Detta innebär att utländska företag tenderar att köpa ut innovativa Nya Zeeland företag, som sedan gör vinster, och ofta arbetet, rör sig sedan till havs. Kanske, i stället behöver vi ett statligt investeringsbanken?

Trots några brister, är Labours skattelättnader förslag värda att beakta, och förnyat intresse för att skapa välstånd är uppmuntrande.

Om tekniken är där Nya Zeeland är att söka sin frälsare, är det nu upp till National för att se om det kan komma upp med något bättre!

Chorus meddelar gigabit-hastighet bredband över Nya Zeeland

Pentagon kritiserats för cyber nödsituationer av regeringen vakthund

Brasilianska Paralympians dra nytta av teknisk innovation

Brasilianska regeringen skulle förbjuda Waze