Senaten panel: Få digitala bilder och VID i Intels databas

I åratal har militära fäster och Special Forces tagit digitala bilder och obemannade flygplan har skjutit videofilmer av målländerna (som Iran och Nordkorea) av intresse för militära underrättelsetjänsten. Men detta utmärkta data har aldrig integrerats i databaser den myndighet som behandlar sådana uppgifter, National Geospatial-Intelligence Agency.

Nu Senate Select Committee on Intelligence vill att ändra, Washington Post rapporterar. “Nya produkter inklusive full-motion video och markbaserad fotografering bör ingå med tillgängliga positionsdata [såsom kartor] i National Geospatial-Intelligence bibliotek för hämtning på försvarsdepartementet och underrättelsetjänsten nätverk,” senaten panelen sade i sin rapport om verksamhets 2007 intelligens tillstånd räkningen.

NGA nuvarande bibliotek av geografiska produkter speglar sitt arv – främst overhead bild- och kartprodukter “. Kommittén skrev i sin rapport” Medan NGA börjar införliva mer luftburet och kommersiella bilder, dess produkter är nästan saknar FMV [fullt -motion video] och markbaserad fotografering, “det till.

I rapporten konstateras att bilder på den marken är potentiellt en mycket mer användbar än flygfotografering. “Vägen till och från en anläggning eller fotografier av vad en anläggning skulle se ut på en fot soldat – snarare än från ett flygplan – skulle vara av stort värde för våra militärer och underrättelsetjänstemän”, enligt rapporten.

Frågan är, i hjärtat, samma plågar många andra aspekter av insamling regeringens uppgifter – solon att bryta igenom det så att information som samlats in i ett system kan göras tillgänglig för andra. Och problemet är fortfarande att systemintegration är, som president Bush skulle säga, “hårt arbete.”