SCO funderar vandra i “Linux IP” licensavgifter

SCO har antytt att det snart kan höja kostnaden för sina immateriella rättigheter (IP) licenser, som det står företag som kör Linux måste köpa för att undvika att bli stämd.

Många öppen källkod har förargat av SCO pågående påstående att dess egen Unix-kod har olagligt ingår i Linux. Bolaget är för närvarande involverade i rättsliga åtgärder mot IBM, Novell och Autozone. Darl McBride, SCO: s vd, avslöjade förra veckan att hans företag inte planerar att ta några fler stämningar som helst snart.

Denna entré har lett till spekulationer om att det nu finns något incitament för företagen att agera snabbt för att skydda sig mot SCO advokater.

SCO har en plan för att försöka motverka en sådan självgodhet. Enligt Blake Stowell, SCO: s PR-chef, företag som väljer att sitta tight och se om SCO vinner kan hamna ur fickan.

Han berättade webbplatsen Storbritannien som SCO var “utvärdering” sitt SCOSource program, och kan besluta att göra det mycket dyrare för företag att ersätta sig mot angrepp från SCO i framtiden.

Företag som licensierar nu kanske kan göra det billigare än om de gör det senare, “sade Stowell.

Två typer av IP-licenser finns för närvarande erbjuds från SCOSource: “betalda” licenser som ger permanent ersättning, och årliga licenser, som varierar mellan en femtedel och två femtedelar av kostnaden för en fullständig version.

SCO kan besluta att inte erbjuda båda alternativen i framtiden och kan exempelvis besluta att insistera på en årlig betalning som skulle vara mer lönsamt på lång sikt.

Verkar dock intresset för SCOSource program som skall avtar. Stowell sade att företaget väntas tillkännage “sexsiffriga” intäkter för SCOSource för sin senaste finansiella kvartalet, motsvarande en långt ifrån de dagar då det samlades i många miljoner pounds från licenstagare som Microsoft.

Denna nedgång kan tyda på att de flesta företag tror att SCO kommer att förlora sina olika rättsfall. Om detta hände, då företagets påstående att Linux innehåller IP skulle vara i spillror, och det skulle inte finnas något behov för sina SCOSource licenser.

IBM, som kämpar påståendet att det brutit mot sitt Unix kontrakt med SCO genom att flytta egen Unix-teknik för att öppen källkod Linux, avböjde att kommentera nyheten att SCO kan vandra sina SCOSource avgifter.

En faktor bakom IBM: s förtegenhet kan vara att domaren hantering av denna process har uppmanat båda parter att inte diskutera frågan offentligt, amid bekymmer att ärendet utkämpades i pressen. Om så är fallet, är IBM: s ställning något i strid med den i SCO, med tanke på McBride vilja att diskutera rättsläget i förra veckan.

överenskommelse Brasilien och Storbritannien tecken tech innovation

Blockchain-as-a-service godkänd för användning i hela brittiska regeringen

Dessa siffror visar cyberbrott är ett mycket större hot än någon trodde innan

Sakernas Internet säkerhet är fruktansvärda: Här är vad man ska göra för att skydda dig

Innovation, Brasilien och Storbritannien tecknar tech innovation, regeringen: Storbritannien, Blockchain-as-a-service godkänd för användning i hela brittiska regeringen, säkerhet, Dessa siffror visar cyberbrott är ett mycket större hot än någon trodde innan, säkerhet, Sakernas Internet säkerhet är fruktansvärda: Här är vad man ska göra för att skydda dig