SC13: Intel avslöjar Knights Landing högpresterande CPU

Högpresterande datorer, en gång en nisch område catering till den akademiska världen och regeringen, har blivit ett viktigt tillväxtområde för den tekniska branschen som länder kämpar för att utveckla de första exascale superdatorer och företag anta tekniken. meddelanden Intels vid SC13 idag — inklusive nya detaljer i en helt ny design många integrerade Core-processor-show hur viktigt tekniska beräkningar har blivit.

Intel släppt sin första Xeon Phi i slutet av 2012 och utökat produktlinjen i juni 2013. Känd som Knights Corner och tillverkas på en 22nm process, dessa är alla co-processorer, vilket innebär att de måste användas med en mängd x86-processor (i allmänhet en Xeon server chip) anslutet över en PCI-Express-bussen mycket som Nvidia Tesla och AMD FirePro acceleratorer.

Xeon Phi co-processor används redan i Tianhe-2, världens snabbaste superdator och, en av 13 system på Top500 listan, som nu använder Intels Knights Corner. Hazra sagt att det är “kanske mer spännande” är att förutom några segrar på Top500 är Xeon Phi också börjar antas bredare i vanliga högpresterande tillämpningar.

Intel är klart snabbt spåra utvecklingen av sina många-Integrerad Core-arkitektur. Nästa version, med kodnamnet Knights Landing, inte bara kommer att tillverkas på en mer avancerad 14nm process, men det kommer också att innehålla betydande förändringar i kärnan och andra delar av chipet för att öka prestandan och förbättra effektiviteten.

“Det är en stor övergång från Knights Corner”, säger Raj Hazra, vice ordförande för Data Center Group och General Manager för den tekniska Computing Group. “Du kan tänka på många kärnor som tock, tock, tock kadens” med hänvisning till den så kallade tick tock kadens som Intel använder för att introducera stora förändringar i sin vanliga Core-arkitektur vartannat år. Att översätta, kommer Intel att använda extra transistorer som tillhandahålls av Moores lag för att göra stora förändringar.

Den största av dessa är att Knights Landing kommer att bli en fristående mång core CPU som passar in i standardrack arkitektur och kör sitt eget operativsystem utan att behöva en separat dator-CPU. Det innebär Knights Landing kan användas som en homogen, många-core processor i allt från arbetsstationer till massiva superdatorkluster utan att behöva utveckla för heterogena system som avlasta vissa uppgifter till acceleratorer.

“Det kommer att ha prestanda i en accelerator, men du kommer att se det som en mjukvaruutvecklare som en CPU,” sade Hazra. “Det är det bästa av två världar.” Även om Intel är tydligt betona dess användning som en CPU, kommer Knights Landing också finnas i en PCI-Express-kort som en drop-in ersättning för Knights Corner.

nära Memory

Den andra stora förändringen är i minnesarkitektur. Knights Landing kommer att ha en relativt stor pool av hög bandbredd “Near minne” i CPU-paketet, förutom standard DDR-minne på kortet (aka “Far Memory”). Tillsatsen av den nära Memory är tänkt att öka prestandan på minnebundna arbetsbelastningar.

Hazra sade att detta inte är en ny minneshierarki eftersom utvecklare kan behandla det som en platt minnesutrymme och lämna allt upp systemprogramvaran, men Intel planerar också att erbjuda utvecklingsverktyg för att ytterligare optimera applikationer för extra hög bandbredd minne. Intel inte säga exakt hur mycket extra minne kommer att vara i chipkapseln, men Hazra sa att det kommer att ha “tillräcklig kapacitet för att hålla meningsfulla arbetsbelastning.”

Hazra pratade också lite om hur Intel “öppna dörren” till kundernas önskemål för mer kundanpassade produkter. Detta går utöver systemnivå anpassning till utvecklingen av chips med olika typer av kärnor, driftsfrekvenser eller termiska kuvert avsedda för specifika typer av uppgifter.

Konkurrenten AMD har också talat utförligt om att utveckla semi-custom SoCs, men hittills har inget av företagen har gett exempel på verkliga produkter.

mjukvaru ansträngningar

Intel har också intensifierat sina ansträngningar i mjukvara för högpresterande datorer. Intel har tusentals programvaruingenjörer, och är redan en stor bidragsgivare till Linux-kärnan och Android ekosystemet. Intels Boyd Davis, vice ordförande för Data Center Group och General Manager för Datacenter Software Division, sade att modulära hårdvara och öppen programvara driver en hel del tillväxt inte bara i molnet och högpresterande datorer, men även “blöder över” i företaget.

Dessa open-source projekt är så störande, Davis sade att Intel tyckte att den hade att utveckla sin egen programvara för molnet och HPC. Det började med förvärvet förra året av Whamcloud, en av de viktigaste aktörerna bakom Lustre parallella filsystem som används i många av världens främsta superdatorer, och frisläppandet av Intel Enterprise Edition för Lustre.

Vid SC13 Intel tillkännagav idag en HPC Distribution för Apache Hadoop (som körs på Intel Enterprise Edition för Lustre), Cloud Edition för Lustre körs på Amazon Web Services Marknads, och nyckelfärdiga hårdvaru- och mjukvarulösningar för Enterprise Edition för Lustre från flera partner (Advanced HPC , Aeon Computing, Atipa, Boston Ltd., Colfax, E4 datorteknik, NOVATTE och System Fabric Works).

Star Trek: 50 år av positiv futurism och fet social kommentar, Microsofts Surface allt-i-ett dator sägs rubriken oktober hårdvara lansering, Händerna på med iPhone 7, ny Apple Watch och AirPods, Google köper Apigee för $ 625.000.000

Tidigare under dagen, i öppningen keynote adress SC13, Dr. Genevieve Bell, en Intel Fellow och chef för User Experience forskning, gav den sortens omfattande diskussion om stora data som du kan förvänta dig från antropolog. Hon definierade big data som kombinationen av data, visualisering, analys och algoritmer och talade om några av de tidigaste exemplen når hela vägen tillbaka till Domesday Book.

Mer kraftfulla system kan göra det möjligt för oss att analysera större uppsättningar, men stora uppgifter har funnits en lång tid. “Datorer inte uppfinna big data. Människor gjorde “, sade hon. “Vi är de som bygger, vi är människor gör det, vi är de människor som använder den.”

Bell sade att stora data har utomordentlig potential inom områden som klimatförändringar, energi, medicin, utbildning, och det kommer att begränsas inte av tekniken utan enbart av den mänskliga fantasin.

Intel lanserar 7: e generationen processorer för att driva 4K UHD till massorna

Processorer, Intel lanserar 7: e generationen processorer för att driva 4K UHD till massorna, processorer, Vision och neurala nät driver efterfrågan på mer kraftfulla marker, datacenter, Nvidia lanserar virtuell GPU övervakning, analys, hårdvara, AMD slår tillbaka mot Intel dominans med Zen

Vision och neurala nät driver efterfrågan på mer kraftfulla marker

Nvidia lanserar virtuell GPU övervakning, analys

AMD slår tillbaka mot Intel dominans med Zen