Samsung SGH-i780 Review

Vi har nyligen granskat Samsungs SGH-i640V, en smartphone som kör Windows Mobile 6.0 Standard, den SGH- i780, granskas här, har också en mini-QWERTY-tangentbord, men den här gången har en pekskärm och kör Windows Mobile 6.0 Professional. Den i640V var en Vodafone exklusiv vid skrivande stund, medan i780 sitter i Orange portfölj.

Design, SGH-i780 är en relativt stor handhållen mäter 116mm hög med 61mm bred och 13mm tjock och väger 120 g. Om du har små händer den här enheten kommer att känna särskilt skrymmande, och du kanske vill prova för storlek innan du köper.

Mini-QWERTY-tangentbord har höga, tunna tangenter som är vinklade mycket något ifrån en imaginär linje som löper vertikalt längs mitten. Vi hittade tangentbordet för i640V lite utmanande, men detta känns mycket mer bekväm att använda.

Displayen är en 320-by-320-pixel TFT-skärm som mäter 2.5in. från hörn till hörn. Om du gör en hel del surfande, eller vill läsa data kalkylblad eller visa PowerPoint-presentationer, kan du finna dig längtan efter en VGA-upplösning som kan användas i stående eller liggande läge.

Mellan skärmen och tangentbordet, där de faller perfekt under en tumme för enhandsanvändning, sitter en rad knappar som ger dig genväg tillgång till olika funktioner. Till vänster finns samtals och vänster softmenu knappar med End och rätt softmenu knapparna till höger. Slutknappen låser även pekskärm, medan knappen Ring aktiverar enhetens högtalare om knackade under ett röstsamtal.

Sitta inne dessa knappar och något höjd från sin omgivning är Windows Mobile Start och OK genvägar. Dessa flankerar navigeringsknappen, som ovanligt i dessa dagar, i form av en mini-pekplatta. HP presenterade en av dessa för ett tag sen, i iPAQ hx4700, men det är en sällsynthet i dessa dagar. De i780 s pekplattan är liten, mäter ungefär 9mm torg, när du rör den med ett finger eller tumme en markör visas på skärmen, som du sedan kan flytta runt. Du trycker ned på styrplattan för att välja en operation.

Trots sin ringa storlek, fungerar pekplattan anmärkningsvärt väl. Det är inte svårt att vara noggrann med markören – Samsung kallar detta “fingermouse”, och du kan välja från ett utbud av markör former och ställ in rörelsehastigheten. Om du inte gillar markören kan du stänga av den och använda pekplattan helt enkelt för att markera alternativ på skärmen.

Vi är inte övertygade om att pekplattan / fingermouse är viktigt när en pekskärm är tillgängliga, men det kan visa sig användbart på en Windows Mobile Standard enhet som i640V.

SGH-i780 levereras med en nätadapter, en USB-kabel för PC-anslutning, en stereo headset, en ansökan CD och tryckta snabbstartsguide. Anslutningen för headset och USB-kabeln är patentskyddad i i780 änden, och delar huvudströmuttaget. Den i780 också levereras med två batterier och en batterienhet som delar strömadaptern.

Funktioner, Samsung SGH-i780 kör Windows Mobile 6.0 Professional och är utrustad med 128 MB RAM plus 256 MB ROM. Efter en hård återställning vår prov rapporterade 161MB ledigt lagringsminne. Du kan lägga till detta med ett microSD-kort, platsen som skyddas av ett ledat lock och sitter på den högra kanten av enheten.

Lokala och breda kommunikation är väl tillgodosedda: både Bluetooth och Wi-Fi är integrerade, medan i780 är en tri-band GSM-enhet med GPRS / EDGE och 3G / HSDPA-stöd. Det finns en framsidan kamera för tvåvägsvideosamtal, linsen sitter ovanför skärmen. Huvudkameran är en 2-megapixel enhet som saknar både ett självporträtt spegel och LED-blixt, är tillgänglig 2x digital zoom men.

En knapp på höger sida börjar kamerans mjukvara på ett långt tryck, medan en kortare press man kallar upp en bar som löper längs ned på skärmen för att styra musikuppspelning.

Ett antal ansökningar läggs till den vanliga Windows Mobile bunt, inklusive webbläsaren Opera. Operas viktigaste fördelar jämfört med Internet Explorer Mobile är dess flikar och zoomfunktioner. Du får också en RSS-läsare, en podcast chef och en dataomvandlare, tillsammans med foto och video-tittare.

Prestanda och batteritid, De två medföljande batterierna med SGH-i780 är identiska. Testa en av dem genom att be enheten för att spela musik kontinuerligt från ett microSD-kort resulterade i knappt åtta timmars musikuppspelning.

Slutsatsen är att med båda batterierna fulladdade bör det vara möjligt att fördubbla detta. Detta gör SGH-i780 en av de mest resenärer vänliga handenheter som vi har sett. Naturligtvis är laddaren för det andra batteriet ett annat objekt att bära, men det är inte alltför skrymmande.

Slutsats; Även om det fungerade bra nog, vi är inte övertygade om att SGH-i780: s pekplatta / fingermouse systemet har en stor merit. Lyckligtvis är det inte aktivt hindra användbarhet.

Med två batterier och en separat laddare kan SGH-i780 vara ett klokt val för den mobila professionella, även om det är en lite klumpig och skärmen är en liten för vissa tillämpningar touch.

Microsoft pigg, först ta: Skapa engagerande innehåll på din smartphone

Xplore Xslate D10, först ta: En tuff Android tablett för krävande miljöer

Kobo Aura ONE, först ta: Storbilds-e-läsare med 8 GB lagringsutrymme

Getac S410, först ta: En tuff, utomhus vänliga 14-tums bärbar dator