Samsung får $ 1,5 miljarder kronor för Seagate lager försäljning

Samsung kommer att få en oväntad på $ 1,5 miljarder kronor efter att acceptera lager från Seagate Technology som delbetalning för sin hårddisk företag för två år sedan.

Den elektronik jätte sålde enheten till Seagate, i april 2011, för $ 1,375 miljarder $ 687.500.000 i kontanter och $ 687.500.000 i lager. Enligt villkoren i avtalet, Samsung ägde nästan 10 procent av Seagate och de två företagen tvär licensierat ett antal patent. Den, affären stängd, i december 2011.

Försäljningen medförde också de två företagen att börja samverkande utveckling av företag lagringsprodukter.

Medan Samsung enhet var en förlust tillverkare på den tiden, Seagate aktier har sedan mer än fördubblats, vilket har resulterat i en betydande ekonomisk ersättning för Samsung, som nu har gått med på att sälja en del av sin andel tillbaka till Dublin-baserade företaget.

Enligt ett pressmeddelande kommer Samsung att sälja tillbaka 32,7 miljoner aktier, vilket motsvarar ungefär nio procent av Seagates totala antalet aktier. Den sydkoreanska företaget kommer fortfarande äger cirka 12,5 miljoner aktier, vilket är värt drygt $ 560.000.000.

Steve Luczo, Seagate ordförande, VD och koncernchef kommenterade

Skapa värde för aktieägarna är också en högsta prioritet för Seagate och investera i vårt eget företag är en av våra största möjligheter idag. Med tanke på styrkan i vår balansräkning och förväntat kassaflöde från verksamheten förblir vi fast beslutna att vår inlösen och utdelning plan.

Med denna transaktion, vi är på väg att uppfylla vårt uttalade mål att återvända cirka 70 procent av det operativa kassaflödet till aktieägarna innevarande år medan samtidigt som vi fortsätter att göra strategiska investeringar i vår verksamhet för att utöka vårt ledarskap i molnet, mobil och öppen källkod lagringsteknik.

$ 400 kinesiska smartphones? Apple och Samsung skaka av billiga rivaler, höja priserna ändå

Apples garanti för vattenresistent iPhone 7 omfattar inte flytande skada

Australiska flygbolag förbjuda Samsung Galaxy Note 7

Hands-on med en Samsung Galaxy S7 Edge på Republic Wireless: En bättre Wi-Fi-samtal erfarenhet

Rörlighet, $ 400 kinesiska smartphones? Apple och Samsung skaka av billiga rivaler, höja priserna ändå, iPhone, Apples garanti för vattenresistent iPhone 7 omfattar inte flytande skador, rörlighet, australiska flygbolag förbjuda Samsung Galaxy Note 7, rörlighet, Hands-on med en Samsung Galaxy S7 Edge på Republic Wireless: En bättre Wi-Fi-samtal erfarenhet