SA Small Business kommissionär vill avgifter som en del av bank förhandlingar med Apple

South Australian Small Business kommissionär John Chapman har signalerat att han motsätter sig att ge några av Australiens storbanker befogenhet att kollektivt förhandla med tredjeparts mobila plånböcker, såsom Apple, på villkoren för konkurrens, standarder för bästa praxis och effektivitet och transparens.

Commonwealth Bank of Australia, National Australia Bank, Westpac och Bendigo och Adelaide har alla lämnat in en ansökan tillsammans begär för ACCC att bevilja första preliminär tillstånd inom 28 dagar för att ge dem möjlighet att inleda förhandlingar om begränsade frågor medan konsumentwatchdog anser att ansökan om tillstånd.

Huvudmålen bankerna vill uppnå genom förhandlingar omfattar att se till att det kommer att vara icke-exklusiv tillgång till en mobil närområdet kommunikation (NFC) chip, som skulle öppna upp möjligheter för tredje part, såsom återförsäljare lojalitetsprogram eller transportföretagen, att öppna plånboken, standardiserade säkerhetsstandarder över mobila betalningssystem, och pristransparens för betalningssystemet transaktionskostnader i Australien, vilket är i linje med Reserve Bank of Australia policy.

I sin första inlaga till ACCC har Chapman väckt frågor kring varför bankerna har medvetet undvikit “svåra frågan” om avgifts förhandlingarna från sin ansökan lämnar avgiftsförhandlingar upp till enskilda banker för att förhandla med plånböcker.

“För mig har sökandena ovilja att röra om avgifter som de kan behöva betala för att Apple (eller hur dessa avgifter kan behöva tjänas för sina aktieägare), är ett talande indikator på sökandenas ovilja att skina något ljus på frågor som kan ha potential att orsaka dem allmänt obehag “, sade han.

Chapman tror bankerna, inklusive ANZ – för närvarande den enda bank av de fyra stora stödja Apple Pay i Australien – kommer oundvikligen försöker ta igen några avgifter eller avgifter de ger upp till Apple, genom att återvinna dem från handlare, konsumenter, eller båda .

Han sade att denna aning om hur fäst bankerna är att avgifter i deras “obevekliga strävan efter vinst” exemplifierades när ANZ vann nyligen en långvariga grupptalan strid om avgifter i High Court som resulterade i dem kunde fortsätta laddningen kunder förseningsavgifter.

I sin tur har Chapman uppmanade för ACCC att inkludera avgiftsförhandlingar som en del av sitt slutliga beslut.

Medan de sökande har avstått från att inkludera avgiftsförhandlingar i sin ansökan, är det min uppfattning att detta är en ytterst relevant fråga som egentligen borde vara inom betraktandet av ACCC i sin överläggning.

Chapman påpekade också tillståndet kan potentiellt slå på stranden eftersom det är för närvarande oklart om Apple ens skulle inleda förhandlingar om ACCC beviljade dem interims tillstånd.

Dessutom Chapman väckt tvivel kring behovet av brådskande godkännande som också skulle göra det möjligt för bankerna att sätta sina mobila bank apps på iPhone, att säga hur CBA, till exempel, har redan “identifierat och genomfört en praktiskt och effektivt arbete runt” lösning “med sin PayTag klistermärke, avsedd att vara fast på baksidan av iOS-enheter för att göra det möjligt för kunderna att utnyttja och betala.

“Enligt min åsikt är detta helt enkelt ett fall där kraftiga banker helt enkelt inte vana vid att ha att ansluta sig till en annan, mer kraftfull organisation – Apple, ett globalt företag som har Smarts och resurser för att kunna att helt enkelt ignorera bankernas krav ,” han sa.

Detta var ett liknande argument Apple gjort i sin inlaga till ACCC anklagar bankernas verklig motivation bakom deras begäran är att “upprätthålla fullständig kontroll över sina kunder”, och tvinga Apple och andra tredjepartsleverantörer att acceptera deras villkor, som det anser skulle göra det möjligt för bankerna att ta ut konsumenter som väljer att använda Apple Pay.

“Föreliggande ansökan är bara den senaste taktik som används av dessa konkurrerande banker att trubba Apples inträde i den australiensiska marknaden”, det sade.

? CommBank samarbetar med Barclays för mobila betalningar, innovation fintech

Den Hyperledger Project växer som gangbusters

ANZ Bank att blanda tech verkställande däck

Visa att testa blockchain system för internationella penningöverföringar

Bank;? CommBank partner med Barclays för mobila betalningar, fintech innovation, säkerhet, Den Hyperledger Project växer som gangbusters, CXO, ANZ Bank att blanda tech verkställande däck, Bank, Visa att testa blockchain system för internationella penningöverföringar