Robothand använder ljus för att känna av kraft, banar väg för samarbete humanoider

Robotics forskare vid Carnegie Mellon University experimenterar med fiberoptiska sensorer. Forskarna skapade en mycket känslig robot hand som använder optiska sensorer och lätta att känna kraft. Sensorerna kan spela en viktig roll i en kommande klass av mycket händiga samarbets humanoider för industrin och personlig assistans.

Historien av robotteknik är en historia av sensorer. Industrirobotar är kapabla att utföra uppgifter med extrem precision, men tills nyligen har de varit begränsad till burar. Kombinationen av extra kraft och en begränsad förmåga att känna världen omkring dem har gjort dem alltför farlig för människor att komma runt. Mer nyligen, samverkande robotar, såsom Rethink Robotics “Baxter, möjliggöra en flexibel uppgift planering och är utformade för att interagera med människor. Till stor del beror detta på att de är beroende av kraftsensorer som kan upptäcka en oväntad hinder, meddelar roboten att ändra kurs innan skadan är skedd.

Teamet bakom gå igen Project ville lära förlamade patienter hur man går med hjälp av robot benstöd, men resultaten var mycket bättre än de förväntade sig.

Men vi är bara i början av människa-robot samarbete och som robotar blir allt fingerfärdigt, och som mer kraftfull AI gör maskiner för att göra sin egen uppgift planering, nya sensorer som i hög grad förbättrar taktil och kraft avkänning på flera gemensamma robotar vara väsentliga.

Om du vill robotar att arbeta självständigt och att reagera på ett säkert sätt till oväntade krafter i vardagliga miljöer, behöver du robot händer som har fler sensorer än är typisk dag “, säger Yong-Lae Park, biträdande professor i robotik vid CMU.” Human hud innehåller tusentals av taktila sensoriska enheter endast i finger och en spindel har hundratals mekanoreceptorer på varje ben, men även en state-of-the-art humanoid, såsom NASA: s Robonaut har endast fyrtiotvå sensorer i sin hand och handled.

Ett problem med att helt enkelt öka antalet konventionella tryck- eller kraftsensorer i en robot är att dessa sensorer kräver kabeldragning som är benägna att bryta och känsliga för störningar från elektriska motorer. Det är därför Park och hans team har tittat på optiska lösningar. Optisk fiber är kompakt, tråd-fri, och okänslig för elektromagnetisk interferens.

De optiska sensorerna kan detektera stam genom mätning skift i våglängden av ljus som reflekteras av den optiska fibern. CMU forskare inbäddade 14 töjningsgivare i varje finger av en robot sidan är konstruerade, vilket ger förmågan att känna krafter mindre än en tiondel av en newton (en newton är ungefär 1/5 pounds av kraft, eller den råa motsvarande den nedåtgående kraft ett litet äpple sitter på ett bord på jorden).

Bristen på komplex ledningsdragning och den kompakta formfaktor: ett stort antal sensorer kan passa in i ett litet område, vilket ger mer detaljerad force feedback. Men trots sina fördelar, konventionella optiska sensorer har en stor begränsning: de inte sträcka väl. Det är en stor begränsning i en anordning, såsom en hand, där ett brett utbud av rörelse är väsentlig. Töjbart optisk sensor

För att lösa problemet, Park och hans forskare utvecklar en mycket töjbart optisk sensor. Silikon strängarna på sina flexibla sensorer är klädda med reflekterande guld. Eftersom silikon sträcks till sprickor i det reflekterande skiktet tillåter ljus fly. Genom att mäta förlusten av ljus, kan dessa sensorer beräkna stammen eller deformation av fingret.

Intriguingly, kunde dessa flexibla optiska sensorer införlivas i mjuka, liv-liknande skal som är i stånd att detektera kontakt och även mäta kraften. Det är ett viktigt steg bort från fleraxliga robotar på dagens verkstadsgolv och mot den typ av humanoida maskiner populära fantasin.

? M2M marknaden studsar tillbaka i Brasilien

3D-utskrifter händer på: Att arbeta med trä

? Innovation, M2M marknaden studsar tillbaka i Brasilien, 3D Printing, 3D-utskrifter händer på: Att arbeta med trä, Banking, CommBank partner med Barclays för mobila betalningar, fintech innovation, innovation, Victoria syftar till fält av drömmar för lokal tech talang?

? CommBank samarbetar med Barclays för mobila betalningar, innovation fintech

Victoria syftar till fält av drömmar för lokal tech talang

mera robotteknik