Rapport: Nvidia planerar snabbare Tegras för tabletter och “super-telefoner”

De första tabletter och smartphones baserade på Tegra 2 system-on-a-chip (SoC) har inte ens nått butikerna ännu, men Nvidia är redan planerar att släppa nya versioner inklusive en snabbare Tegra 2 för mobila enheter med 3D-displayer och en quad-core SoC. Dessa snabbare, kommer multi-core chips ytterligare sudda ut gränserna mellan ARM design och x86-processorer i form av tabletter, netbooks och ultratunna bärbara datorer.

De nya detaljer om Tegra färdplan kommer från vad som verkar vara en läckt bildspel publiceras på flera platser, inklusive Bright Side of News och Hexus.net. Tegra 2 3D, som för närvarande är i produktion och på grund av fartyget under våren, är baserad på dubbla ARM Cortex-A9 kärnor kör på 1.2GHz och bör vara 20 procent snabbare än den nuvarande Tegra 2. De två versioner, T25 och AP25 kommer också utformas för att stödja tabletter och smartphones, respektive, med 3D-skärmar.

Tegra 3-serien, som är planerad att levereras i höst, kommer att börja dra en skarpare linje mellan tablett och smartphone variationer. T30 kommer att ha upp till fyra Cortex-A9 kärnor som kör på 1,5 GHz, tre gånger snabbare grafik än Tegra 2-serien, och stöd för bildskärmar med en upplösning upp till 1920 av 1200 bildpunkter. Bilderna nämner också en Ultra Low Power CPU läge, vilket sannolikt innebär att enheterna kommer att stänga en del av de fyra kärnorna när de inte behövs för att spara på batteriet. Den AP30 kommer att finnas i dubbla eller quad-core versioner och kommer att arbeta med smartphones med skärmar upp till 1366 x 768 bildpunkter.

Även om ramp Tegra har varit långsammare än väntat, är Nvidia det första företaget att släppa en dual-core ARM-processor för smartphones och surfplattor. Tegra 2 stal showen på CES tidigare denna månad som flera företag presenterade nya mobila enheter baserade på den inklusive LG Optimus 2X och Motorola Atrix 4G smartphones, liksom Motorola Xoom, Dell Streak 7, Asus Eee Pad Slider och transformator, och en as-of-ännu namnlösa Toshiba tablett.

Jag räknar med att höra mycket mer nyheter om dessa och andra Tegra 2 produkter som kommer från Mobile World Congress i Barcelona nästa månad. Förutsatt bilderna är korrekta, kommer Nvidia troligen tillkännage 3D-optimerade på Mobile World Congress. Den formella Tegra 3 lansering och ankomsten av den första quad-core, full 1080p tabletter förmodligen inte kommer förrän CES i början av 2012.

Nvidia kan ha ett försprång på multi-core processorer för dessa enheter, men konkurrensen är inte långt efter. Intel höll fokus på sina Sandy Bridge bärbara och stationära chips på CES, men oddsen är att på Mobile World Congress den formellt kommer att lansera sin förnyade Atom-plattform för tabletter, så kallade Oak Trail, och kanske kasta mer ljus på sin smartphone färdplan. Texas Instruments OMAP4430, en SoC baserad på en 1 GHz dual-core ARM Cortex-A9 kommer att göra sin debut i RIM: s Blackberry Playbook gång under våren. Qualcomm är också driver på hårt för att få den dubbla kärnor version av sin Snapdragon ansökan processor ut genom dörren, och andra såsom Marvell och Freescale tävlar om en bit av dessa snabbväxande marknader.

Kombinera dessa mer kraftfulla multi-core processorer med Microsofts stöd för ARM i nästa version av Windows, och när CES rullar runt nästa år, kan mobila enheter, från tabletter till netbooks och ultraportabla bärbara datorer börjar se mycket annorlunda för de som vi använder idag.

T-Mobiles gratis iPhone 7 erbjudandet kräver initiala kostnader och massor av tålamod

Här är vad Android ägare gör när Apple släpper en ny iPhone

$ 400 kinesiska smartphones? Apple och Samsung skaka av billiga rivaler, höja priserna ändå

? Reliance Jio rocks indiska telekom med data och fri röst billiga

Rörlighet, T-Mobiles gratis iPhone 7 erbjudandet kräver initiala kostnader och massor av tålamod, iPhone, här är vad Android ägare gör när Apple släpper en ny iPhone, rörlighet, $ 400 kinesiska smartphones? Apple och Samsung skaka av billiga rivaler, höja priserna ändå; telekom;? Reliance Jio rocks indiska telekom med data och fri röst billiga