Ont om tid, bokrecension: Skyll inte på tekniken

Ont om tid: Accelerationen av liv i digital Kapitalismen • Genom Judy Wajcman • University of Chicago Press • 215 sidor • ISBN: 9780226196473 • $ 24 / £ 17 När du kontrollerar din telefon för en sista verk e-post på natten, eller försöka hålla upp med Twitter och Facebook medan du väntar på ännu en version av kalkylbladet som innehåller siffrorna för en presentation, kan det tyckas som om datorer göra mer för att förstöra ditt liv än att förbättra det, och att de är anledningen till att du aldrig har någon tid till dig själv längre. Nu vi köper bärbara enheter som berättar om vi passar tillräckligt med sömn i vårt arbete / balans i livet, medan tjata oss att få tid för en kör. Inte undra på att många människor tar en Twitter paus eller göra hela den digitala detox.

Digital kapitalismen “, som författaren Judy Wajcman kallar dagens teknikdrivna värld, inte har fört oss fritid revolution vi blev lovade.

Behovet av hastighet är inte inneboende i tekniken: den fiberoptiska kabeln från Chicago till New York som borrar genom ett berg för att skära 1.3ms av sändningstiden, till exempel, gör det på grund av ekonomiska aktörer tid är, bokstavligt talat, pengar . Vi fira, och möjligen fetishise, hastighet.

Det är vi människor som designar teknik för att göra det kräver vi gå snabbare och snabbare, säger Wajcman – och vi har alltid. Telegrafen, järnvägen och fabriken klockan förändrat hur vi tänkte på tiden och trycket i tid – även om fabriks klockor ofta manipulerats att få människor att arbeta längre och skolbarn räknade ut timmarna på 1500-talet. Hursomhelst, har tekniken vänt tid till tyranni i generationer, så varför vi skyller iPhone? Är förändring verkligen blir snabbare i vår hastighets besatt samhälle? Och om vi faktiskt titta mer på hur vi använder tekniken och varför vad vi säger att vi vill ha är så annorlunda från vad vi faktiskt gör?

Vad vi säger är att vi “känner mer rusade, harried, ängslig och ont om tid än någonsin tidigare”. Men när man mäter den, har fritiden ökat. Officiella arbetstider är fortfarande åtta timmar om dagen, eftersom de har varit i 50 år – men vi lever längre. Skillnaden är att vi bryr oss så mycket om kvaliteten på vår lediga tid som den mängd av det, och det är säkert mer fragmenterad än den brukade vara. Den verkliga frågan kan vara hur mycket kontroll vi har över vår tid, och om vi överlämna mer av den teknik som vi faktiskt måste.

Om tiden inte riktigt har påskyndas, inte heller har plats slutade matte, Wajcman påpekar. Högfrekventa handelssystem måste placeras inuti börsen att vara tillräckligt nära för att vara tillräckligt snabb. Men allt detta “virtuella” teknik kommer till fysikaliska system i slutändan, och datacenter som driver molnet kan vara så förorenande som bilarna där vi tillbringar tid fastnat i trafiken flyttar lite snabbare än en häst och vagn.

Judy Wajcman är en akademisk – för närvarande en professor i sociologi vid LSE – och ont om tid: Accelerationen av liv i digital Kapitalismen är tätt skriven och späckat med jargong på sina ställen. Det tillbringar också mycket tid att hänvisa till andra akademiska arbeten, men det är interfolierade med sina egna teorier och forskning, vilket är särskilt intressant när det tittar på vad människor faktiskt gör, i motsats till vad de säger att de gör. Som Wajcman noterar koncentrerar boken på arbetsvästvärlden, så det inte kan förklara olika kulturer och synsätt. Fotnoterna är värda en blick på, eftersom de innehåller ofta fascinerande detaljer och diskussioner samt referenser till källor, till exempel, är den genomsnittliga längden på en dusch i Storbritannien åtta minuter, medan män i USA gör en hundra minuter per dag mindre ” hushållsarbete “än kvinnor.

Denna skillnad är en av de viktigaste argumenten i boken. Varför vi inte tänker på tvättmaskinen eller nappflaska som har förändrat världen mer än Internet? Förmågan att mata spädbarn från en flaska har revolutionerat barnuppfostran, men det visar sig att den inhemska tekniken inte har frigjort timmars tid mer än teknik har på jobbet, eftersom vi har slutade tänka så mycket om kvaliteten på vår tid – oavsett om det arbete eller fritid – som den mängd av det.

Vad vi har fått ut av teknik är tidsförskjutningen. Hastighet är bara en del av ekvationen: vissa saker påskynda, men andra är långsammare, och “spillover” vi klaga på vårt arbete / balans i livet kan vara familj spilla i arbetstid samt arbete spilla i tiden med familjen (och det tenderar att kvinnor blir stressade av den tidigare och män blir stressad av den senare).

Mobil teknik skulle vara för företag, men det visar sig vi faktiskt använda det mycket mer för personliga saker: vi använder telefoner för att skicka texter till vänner och för att följa nyhetssajter, till exempel. Och för varje rapport som säger att internetanvändning gör oss ensamma, det finns en annan säger att det håller oss mer i kontakt med vänner och familj. Vilken teknik verkligen, Wajcman tror är öppna möjligheter bortom den styva division vi gör mellan arbete och familjeliv – men det är upp till oss att göra det mesta av det. Ofta är det inte så mycket brist på tid som det är svårt att hantera vår tid.

Vi är inte passiva offer för teknik, vi bara köpa in de kulturella föreställningar att hastigheten är i sig bra. Teknik, Wajcman krav, uttrycker våra åsikter om världen så mycket som det skapar dem.

Att vara upptagen kan bli något att vara stolt över, påpekar hon, och medan vi klaga e avbryta oss, gör vad vi faktiskt gör på jobbet inte bära ut det. Ge människor en chans att varm skrivbord och kommunicera via e-post och röstbrevlåda, och de använder den så mycket att ordna ansikte mot ansikte möten att få arbete – men vi klagar e-post mer än vi klaga möten. Avbrott är oftast ner till våra kollegor eller oss snarare än själva tekniken: “Människor överbelastad med arbete räckhåll för sina elektroniska prylar i ett försök att minska trycket att enheterna förstora men inte i sig leda till” Wajcman konstaterar torrt.

Efter timmar, Star Trek: Nio sätt vår vetenskap är nära sin science fiction, After Hours, Star Trek: 50 år av positiv futurism och fet social kommentar, rörlighet, Kobo Aura ONE först ta: Storbilds-e-läsare med 8 GB lagringsutrymme, innovation, bästa tech uppfinningar genom tiderna som avancerad civilisation

Samma människor som klagar över att behöva hålla upp med arbete e-post i sin ledighet och oroa falla bakom beröm också den flexibilitet de får från att en smartphone. Vi är inte passiva offer för teknik, vi bara köpa in de kulturella föreställningar att hastigheten är i sig bra. Teknik, Wajcman krav, uttrycker våra åsikter om världen så mycket som det skapar dem.

Även vår fritid blir hektiska, tack vare vår konsumtionskultur som firar ha mer musik än vi någonsin kan lyssna på i omgångar från streamingtjänster (även om hon inte ser digital avgiftning eller saker som Slow Food-rörelsen som i sig bättre – ätande på McDonalds skulle vara lika bra om det är vad som fungerar för dig, hon föreslår).

En del av detta tryck vi sätter på oss själva, men en hel del av det hon skyller på teknologiindustrin som vill sälja oss mer teknik. Vi letar alltid efter nästa smartphone för att uppgradera till, även om mycket av vad vi ser som innovation är trivialt och ett sätt att låsa oss i planerad inkurans med prylar blir mindre och mindre repareras. Att lära sig att använda en ny telefon eller dator är så mycket obetalt arbete som gör tvätten eller laga middag.

Wajcman tar en ganska reduktionistisk uppfattning skylla Silicon Valley för en brist på mångfald som resulterar i att tänka på tekniska lösningar först snarare än de problem människor har som behöver lösa. Det är sant av mycket av vårt industrisamhälle, dock. Ändå väcker hon massor av fascinerande punkter från obalanserna i arbete – betald och obetald – mellan män och kvinnor, de stora paradoxer i vad vi säger om teknik och hur vi använder den. Du kanske inte håller med några av hennes argument och exempel, men hennes slutsats är uppfriskande: vi ont om tid inte på grund av tekniken men på grund av våra prioriteringar, och den politik och de principer som vi väljer. Om vi ​​vill, kan vi ta mer kontroll.

tids~~POS=TRUNC växling

Star Trek: Nio sätt vår vetenskap är nära sin science fiction

Star Trek: 50 år av positiv futurism och djärv social kommentar

Kobo Aura ONE, först ta: Storbilds-e-läsare med 8 GB lagringsutrymme

De bästa tech uppfinningar genom tiderna som avancerad civilisation