Google Nyheter effekt: Spanien avslöjar vinnare och förlorare från en “länk skatt”

Tillbaka i juli förra året, Coalición Pro Internet (KPI), en grupp av olika organisationer som skapats för att bekämpa vissa aspekter av Spaniens nya immaterialrätt (LPI) publicerat en studie för att bedöma de möjliga konsekvenserna av lagstiftningen.

Lagen föreskrev att dessa utgivare vars rubriker eller utdrag av artiklar publicerades i nyhetsförmedlare som Google News kan debitera dem för förmånen.

Den kommande nedläggningen av Google News har reawakened debatten om konsekvenserna av en lag som experter har beskrivit som helt enkelt “nonsens”.

Även om lagen var avsedd att stärka utgivare vars intäkter har sjunkit i den digitala tidsåldern, varnade KPI rapporten att lagen inte bådar gott för förlagsbranschen, och betonade fördelarna med sammanställare till nyhetskanaler: de bringsites ytterligare 13 procent mer besökare, enligt en analys från Mobius och Athey. Google inte vänta räkningarna att komma fram, stänger den spanska versionen av Google News i december, innan lagen kom i följande januari.

Nu, en ny studie som beställts av den spanska Association of Publishers tidskrifter (AEEPP) utvärderar skadorna på Spaniens online-sektorn. Analysen av NERA Consulting, visar att avgiften främjades av en liten grupp av utgivare som hävdade att aggregatorer gynnades av förlagens insatser utan ersättning dem ordentligt, och även minska trafiken till förlagens webbplatser, eftersom vissa läsare skulle vara nöjda med begränsad information från utdrag och inte besöka webbplatsen för att läsa på, skär förlagens reklamintäkter.

Ändå rapporten påpekar att “substitutionseffekten” är mycket liten i jämförelse med “marknadsexpansion effekt” som sammanställare orsakar. Enligt forskning, aggregering tjänster minska söktider och låta läsarna att konsumera mer nyheter totalt. NERA analys konstaterar att under de första månaderna av 2015 efter införandet av lagen såg förlag trafik faller i genomsnitt mer än sex procent, medan mindre publikationer såg det sjunka med 14 procent nedgång.

Föga förvånande är LPI också ha en allvarlig inverkan på nyhetsförmedlare, eftersom kostnaden för att betala den så kallade länk skatt “kan hota tjänsterna ekonomiska bärkraft.

För tillfället, Menéame, den viktigaste spanska nyhetssamlare, står stilla. I februari förra året, visade bolaget effekten att visa utdrag från vad bojkott AEDE media nyheter för en månad. Resultatet blev en minskning med mellan 500.000 och 1,7 miljoner besök, beroende på vars siffror du använder.

NERA analys drar slutsatsen att “det finns ingen teoretisk eller empirisk motivering för att införa en avgift nyhetsförmedlare betalas till förlag för att länka till deras innehåll”.

Nu, medan sammanställare väntar på taxorna för länken skatt “, som bör offentliggöras av den spanska regeringen under de kommande veckorna, har ett par förbryllande händelser har inträffat. Å ena sidan var Juan Luis Cebrián, VD för Grupo Prisa (som inkluderar El País, Cinco Días, som, The Huffington Post, och andra), fäst vid AEDE, sade han kommer inte att samla avgiften inrättats av 32,2 artikeln den spanska Copyright Act, även om lagen inte tillåter publicister att välja ut. AEDE har inte kommenterat det. Den politiska “rentrée” förväntas vara hektiskt.

? Googles DeepMind hävdar viktig milstolpe i tillverkningsmaskiner tala som människor

Googles € 60m länk skatte fond är bara början på vad vi behöver, säger utgivare, Google slutar visar nyhetsnotiser från tyska förläggare som stämde det, Google medger det gjort misstag under nyheter eftersom det cosies upp till EU: s förlag

? Artificiell intelligens, Googles DeepMind hävdar viktig milstolpe i tillverkningsmaskiner tala som människor, utvecklare, Google köper Apigee för $ 625.000.000, Cloud, Box integreras med Google Docs, Spring, Mobility, Google vederlägger Microsofts Edge batteri påståenden: Chrome på Surface varar längre

Google köper Apigee för $ 625.000.000

Box integreras med Google Dokument, Spring

? Google vederlägger Microsofts Edge batteri påståenden: Chrome på Surface varar längre