Framtiden för computing är en kamp för din personliga information

Trots stora ansträngningar från enhets leverantörer och deras mjukvara bröder, är plattformen på vilken alla former av datorer baseras alltmer handelsvara. Det borde inte komma som någon överraskning om det följer en väl slitna Playbook att öka prestanda till lägre kostnad som har varit kännetecknande för branschen sedan dess utformning.

Med marginalerna fortsätter att försvinna från både hårdvara och mjukvara försäljning, är nästa guldgruva för datorer i efterskörd av information från förråden av information som företagen skapar i går om sin verksamhet. Ser längre än den, spänning kring stora data, för ett exempel på hur upparbetnings information betraktas som nästa stora grej.

Den rena hur teknik som tidigare var vara allt och avsluta alla innovation har haft en touch av sin glans bort av som bakom tekniken.

I varje teknikområde påverkar vardags konsumenternas liv, det finns tre företag som gång på gång, befinner sig slåss om herraväldet: Apple, Google och Microsoft.

Med antalet, stora, flera miljarder, dollar förvärv under sitt bälte, och i ett växande antal kategorier, är det dags att lägga till Facebook i ligan av Behemoth teknikföretag som vill definiera vår dator framtid.

Och när man tittar på det nuvarande antalet Moonshot program på gång -, virtuell verklighet, automatiserade bilar, billig uppkoppling, till, utvecklingsländerna, – de företag vars intäkter är knuten till reklam look att vara ute i framför i detta skede.

Det bör oroa byxorna oss alla att detta är det tillstånd som vi befinner oss i.

Om företag är verkligen “institutionella psykopater” som Joel Bakan säger då en som bildas vid kopplingen av teknik och reklam är besläktad med erbjuds rosor från en attraktiv psykopat, bara för att finna ut alldeles för sent att de svängde en eldkastare bakom sig .

Internet har gjort det möjligt för teknik och reklam företag att existera, och det är viktigt att komma ihåg att av de fyra företag som nämns tidigare bara Microsoft har lyckats undvika att bli tacksamhetsskuld till den, trots sin ledning önskan att ansluta sig till de andra. Utan anslutning som finns idag, Facebook och Google helt enkelt inte skulle existera, och Apples iTunes och iDevices kassakor skulle bli bara en irriterande musikspelare, och dyra funktions telefon eller e-läsare respektive.

Anslutningar har gett oss enheterna vi förlitar sig på varje dag, och dess kombination med reklam har tillåtit företag att spåra och korrelera våra rörelser, smak och åsikter.

Med all rätt rätt ilska på NSA för dess, mångfald, av, program, till, spår, individer, verksamhet, på internet, verkar det vara en annan historia när det gäller börsnoterade enheter.

Det är inte konstigt att NSA är intresserad av att utnyttja de datalager som Facebook, Microsoft, Apple och Google har, med tanke på att mellan dem, företagen har möjlighet att spåra ganska mycket varje plats vi besöker, detalj många av våra snabbmeddelanden, härleda som är vänner och intresseföretag, trål genom vår e-post, och blicka in våra mobila enheter adressböcker.

Hybrid och privat kontra offentlig strategier moln: Uppskatta duellen, Microsoft Surface Pro 3: Ny hårdvara men samma gamla frågor återstår, Väntar på Google I / O, Amazons smartphone: En anledning till det kan vara en kandidat (och det är inte 3D), Apples nästa stora drag: Fånga tre nya ekosystem, Data lock är minst av USA: s problem med internet, kärninfrastrukturen Initiative bara första steget i öppen källkod finansiering, Microservers och bråttom-up-and-wait gåta, Heartboned: Varför Google måste återta Android-uppdateringar, Kartläggning ut nästa halvt sekel av datorer

Tidigare på måndag morgon Öppnare

Säkerhet, nytänkande säkerhets grunderna: Hur man gå bortom FUD, Innovation, M2M marknaden studsar tillbaka i Brasilien, säkerhet, FBI gripanden påstådda medlemmar av Crackas med inställningen för att hacka amerikanska Gov’t tjänstemän, säkerhet, WordPress uppmanar användare att uppdatera? nu att åtgärda kritiska säkerhetshål

Ändå snarare än att behöva sänka sig till skändlig sätt National Security Agency, de företag kan förlita sig på användare glatt som delade personlig information över.

Uppståndelsen, och efterföljande, brist på handling från användare över Facebooks 2012 experiment för att manipulera känslor av några av sina användare bör inte vara förvånande med tanke på vad det sociala nätverket gjorde – att bestämma hur man håller användare på en sida är grundläggande för sättet att göra affärer på den moderna internet fungerar – men det tillåtet för den vanliga användaren att få en sällsynt inblick i hur deras erfarenheter på internet är “curator” av stora företag.

I över ett decennium har Google erbjudit personlig sökning användarna och när funktionen rullade ut över Google i 2010, var folk chockade och upprörda. Och ändå, här är vi i 2014 med inget minne av en stor Google bojkott av 2010, och sökandet jätten fortsätter att utvecklas över 100 miljarder sökfrågor per månad, och helt dvärgar sina konkurrenter.

Det verkar som om ingen privat intrång är oförlåtligt tillräckligt för att stoppa användare kvar med en tjänst, inte heller är den verkliga omfattningen och potentialen hos en stor dataprofil för en användare nog att göra dem anser att deras online-aktiviteter.

Medan Internet-native Facebook och Google hålls upp som en grundpelare i en dystopisk maskin scanning reklam fest, de andra löpare bestämma var datorindustrin huvuden, inte biljettpris som mycket bättre.

Trots att köra vad som måste vara en av de mest självförgörande och ironisk reklamkampanjer genom tiderna när det kom upp med, Scroogled reklam, försökte Microsoft och misslyckades för ett antal år för att bli ett internetföretag. Om Steve Ballmer planer under det senaste decenniet hade fungerat, skulle alla vara söker på Bing, skulle annonsörerna att flockas till Bing Ads och vi skulle alla vara logga in webbplatser på internet med våra Windows Live ID.

Men det är inte hur det spelas ut, och i stället för att försöka jaga Google Behemoth, är folk på Redmond smyga mot en, enheter och tjänster, strategi – eller, vad det kallas denna vecka, – som visas mer Cupertino-liknande .

Även om Microsoft skryter inte söker e-post i syfte att rikta reklam – det återstår att skanna e-post för skadliga program, phising och spam upptäckt – många av de principer som underpining angrepp av dess scroogled kampanj kan och bör vara lika appliceras med Microsoft ägda tjänster.

Cookien delen av Microsofts onlineannonsering sekretesspolicy visar att även om det inte kan vara på nivåer av Facebook eller Google, är det långt ifrån ren när det gäller att spåra Internetanvändare.

Vi använder cookies för att sammanställa din online-beteende för att bättre rikta annonser vi visar för dig och att analysera driften av våra reklamtjänster “, står det.” Vi använder också webbsignaler för att bättre förstå dina surfvanor och sammanställa analys. Dessa kan inkludera tredjepartswebbsignaler, som är förbjudna från att samla dina personuppgifter. Vi använder också identifierare skickas till oss genom app-utvecklare som väljer att använda våra annonseringstjänster.

Det är knappast de åtgärder i ett bolag som har beslutat att skydda privatlivet som en fundamential grundsats i sitt erbjudande.

Längre ner på vägen att ge integritet första, oavsett om det är altuistic eller inte, är det sista, och högst värderade, medlem i vår kvartett av utmanare som kommer att definiera framtiden för datorer: Apple.

Även om det liknar Microsoft när det gäller att underlåta att kliva upp på plattan under den senaste tiden med en framgångsrik traditionell internetbaserad tjänsteutbud, Apples framgång i att sälja hårdvara och tar teknik fåran har mer än väl upp för sina tidigare misslyckanden.

Men medan Apple kan visas nästan saint-liknande jämfört med torrt trion diskuterats tidigare, erbjuder Apple en annan sak, en icke uppenbara en som kommer att förbli en lurar hot trots Apples ter-ansträngningar. Säkerheten för sin programvara.

Apple lägger mer och mer funktionalitet till sina operativsystem och dess iOS-enheter i synnerhet, i ett förråd av de personuppgifter. När, funktioner i iOS 8, tas full nytta av, kommer en personlig iPhone innehåller hela adressboken i en användare, e-postmeddelanden, foton, fingeravtrycksdata, personlig hälsodataregister tack vare HealthKit, och kontroll av användarnas hem med HomeKit. Det är en, honeypot information och kontroll som kommer att attackeras av svarta hattar i världen gång på gång – det är alltför frestande mål att inte försöka.

Apple har varit relativt framgångsrik i säkerheten för iOS själv, men det finns mer än ett sätt att komma till en användares enhet som visades i den senaste, Apple-ID hacka. Apple gillar att skadeglada, har det de mest passionerade och engagerade konsumenter, och det troligt att många bara kommer att vara alltför villiga att lita Cupertino att ta hand om sina mest värdefulla data.

Det är ett farligt spel, och för den skull av sina användare, en som Apple behöver ligga steget före, men dess sedvanliga tystnad när saker går snett inte ingjuta förtroende. Den första lyckade Health app attack, eller Homekit hacka kommer inte att vara en vacker syn.

Men hur bra eller dåligt Apple gör på sin sida av huvudboken, kommer det alltid att finnas de som följer i dess kölvatten, och historien har visat att anhängarna tar en stund att komma ikapp vad som erbjuds av Cupertino.

Det kan vara att det värre Apple kunde göra på detta område är att vara helt framgångsrika i driver ännu mer personlig data på mobila enheter. Om att ha appar ladda adressböcker till sina egna tjänster kändes som en kränkning av personuppgifter, vänta tills en oplacerad tjänsten lider en attack som läcker uppgifter som avslöjar när och var en familj ligger i deras bostad.

I slutändan, snarare än att döma vem som ska leda datorindustrin under nästa decennium, frågan för konsumenter är snabbt på att bli: “Vem gör jag väljer att vara förvaret av alla mina data”

Vilken operatör är pålitlig nog att hantera geografisk, hemautomation, e-post och snabbmeddelanden kommunikation, och kan skapa lagring säkra nog att lagra fingeravtryck och hälsouppgifter?

Det gamla ordspråket att sätta sina ägg allt i samma korg är särskilt relevant i detta fall. Svaret bör alltid vara att lita på någon, särskilt ett börsnoterat bolag som kommer att göra och sälja som vet hur mycket personuppgifter och kontroll bör bolagets förmögenheter någonsin surna.

Det är synd att detta sällan anses av de flesta användare, och personlig information alltför lätt överlämnas för att ge den senaste integration med ett smart band eller erkänt och sedan avfärdas eftersom alla råkar vara på ett visst socialt nätverk.

Federation av uppgifter skulle verka som en naturlig lösning, men det kan inte jämföra med tjusningen av en integrerad spelare, och bekvämligheten med en enhet “Bara att veta vad du vill”.

Förhoppningsvis utbytet är värt det.

webbplatsens måndag morgon Öppnare är vår öppnings salva för veckan i tech. Som en global webbplats publicerar denna ledare på måndagen 08:00 CET i Sydney, Australien, som är 6:00 Eastern Time på söndag i USA. Den är skriven av en medlem av webbplatsen globala redaktion, som består av våra ledande redaktörer i Asien, Australien, Europa och USA.

Re-thinking säkerhets grunderna: Hur man gå bortom FUD

? M2M marknaden studsar tillbaka i Brasilien

FBI gripanden påstådda medlemmar av Crackas med inställningen för att hacka amerikanska Gov’t tjänstemän

WordPress uppmanar användare att uppdatera nu för att åtgärda kritiska säkerhetshål