Den annalkande datacenter zombieapokalypset

Zombie TV-program och filmer är på modet igen.

The Walking Dead, AMC anpassning av en populär serie av serietidningar, är en av de hetaste serien på kabel-tv. Och, naturligtvis, även HBO hit Fantasy-serien Game of Thrones har “zombies” av slag i det, liksom.

Ultra-lägret Zombieland (2009) gjorde ett stort antal i kassan. World War Z, filmversionen av Max Brooks roman med samma namn, i huvudrollen Brad Pitt, öppnade i teatrar i USA i helgen till större än väntat växlar.

Om du inte har expert som är svåra att överföra till inkomster i moln och stora uppgifter, du förmodligen kommer att sluta som död ved.

Liksom vampyrer, har åter animerade odöda varit en fascination skräck aficionados i årtionden, men de har genomgått något av en renässans under de senaste 10 åren eller så, till stor del kredit den underjordiska framgång 28 dagar senare, en 2002 brittisk skräck / SF film som lett till nouveau, extremt snabbrörliga zombie snarare än den traditionella, långsamma en.

Oavsett vilken typ av zombies i fråga, förutsättningen för en stor del av zombie genre delar ett gemensamt tema: Någon sorts apokalyptisk händelse orsakar en stor del av den mänskliga befolkningen att dö / bli sjuk / galen och bli själlösa, flesh- sugen zombies, destabiliserande och avfolka moderna civilisationen som vi känner den.

Endast ett fåtal kan överleva på grund av sin smidighet och förmåga att anpassa sig till en snabbt föränderlig miljö och undkomma själlösa hungriga skaror, på så sätt undvika att bli en del av zombie allt-du-kan-äta buffé.

Jag gav detta en tanke, och det slog mig att i verkliga livet, vi är också på grund av för en zombie apokalyps av slag. Inte människor blir zombies, men en avfolkning händelse som i grunden kommer att förändra IT-branschen som vi känner den.

Liksom i zombiefilmer, bara de mest flexibla och anpassningsbara kommer att överleva det.

Under mina fem-åriga anställning på IBM, med början sommaren 2007, var jag djupt involverad i branschen för att konsolidera och flytta datacenter och utföra olika typer av IT-omvandling och migration typer av aktiviteter.

Fortune 500 företag som sysslar IBM Global Technology Services (GTS) organisation att avsevärt minska fotavtrycket av deras server befolkningen genom användning av virtualiseringsteknik, såsom VMware och olika UNIX-baserade och stor hypervisorer, i kombination med med faktiska personalminskning och använda IBM: s egen datacenter och driftpersonal i sina strategiska outsourcing (SO) division.

Dessa var mycket stora, långsiktiga projekt som nettas en betydande intäkter för företaget i form av hårdvara, mjukvara och tjänster. För en tid, hade vi många sådana erbjudanden körs samtidigt.

Executive Guide: Den 21: a uppgifter Century Center (gratis ebook), tvärfunktionella färdigheter viktiga att driva datacenter, Open Compute: Har datacenter har en öppen framtid, äga vår egen datacenter? Varför skulle någon göra det, CIO fråga

The 21st Century Data Center

Cloud, Cloud computing växer upp, en API åt gången, Enterprise Software, söt SUSE! HPE hakar sig en Linux-distributioner, Cloud, Twilio rullar ut nya företag planen lovar mer smidighet, Cloud, Intel, Ericsson utökar samarbetet att fokusera på medieindustrin

På den tiden jag lämnade företaget, började ledningen att köras torr, och vi började undersöka hur vi skulle kunna använda dessa färdigheter i IT-utövare att göra andra saker, såsom privata moln implementationer.

Under de senaste sex månaderna har jag hört från mina tidigare kollegor att saker och ting har verkligen, verkligen avtagit sedan jag lämnade.

Även om det finns ett antal långfristiga avtal fortfarande i spel, är stora affärer av det slag som jag deltog i inte har undertecknats, som potentiella kunder har strypt tillbaka på IT utgifterna. Snarare än att konsolidera datacenter, de börjar röra sig mer och mer resurser till molnet.

I molnet, kan de dra nytta av självbetjäning och pay-as-you-go infrastruktur med hjälp av befintliga program som de har i dag, och är villiga att göra mer med mindre, sätta transformationsaktiviteter av för tillfället.

Som innehåller lägga ut en del av sin egen personal, och beslutar att inte lägga så mycket till stora tjänster spelare som IBM som de brukade.

Min oro bekräftades denna vecka, när Armonk meddelade, att ett stort antal av “Resurs åtgärder” skulle äga rum, vilket skulle tränga kraftigt i tjänste del av företaget.

Vi vet inte riktigt vad summorna är, är några vänner talar om för mig att det skulle vara 20 procent eller mer av arbetskraften Global Services under de närmaste två åren eller så. Jobb utomlands kommer att vara dinged mest, men inhemska arbetstillfällen kommer att få träffa också.

Och om du inte har expert som är svåra att överföra till inkomster i molnet och stora uppgifter, du förmodligen kommer att sluta som död ved.

Det torde vara självklart att om det mest hälsosamma och största av konsult- och professionella tjänster företag i vår bransch genomgår en förebyggande arbetskraft omfördelning agera nu, då jag ryser att tänka på vad de svagare kommer så småningom att behöva göra.

Eller vad ödet för gräsrötterna av många av de människor som arbetar i företagets datacenter och har sysadmin och genomförande roller kommer att se ut, för den delen.

Liksom World War Z, är det inte kommer att vara ganska.

Precis som jag beskrev en dyster framtid för detaljhandeln, med köpcentra blir öde öde, på grund av den ständigt ökande rörelse mot e-handel, är majoriteten av företagens datacenter också kommer att vara utrymd på grund av en ständigt ökande rörelse mot molnet .

Endast stora tjänsteleverantörer, såsom Amazon, Azure, Google, Rackspace, och Savvis och Tier-1 operatörer som AT & T och Verizon kommer att faktiskt kunna ge stora mängder av datacenter infrastruktur och kommer att kunna ge service Level Agreements (SLA) att stora företag kommer att förvänta sig i termer av elasticitet, failover och svarstid.

Och om IBM: s, senaste förvärvet av Softlayer och bildandet av en ny molntjänster division, betyder någonting alls, är det troligt en stark indikation på att se en nedgång i datacenter omlokalisering / konsolidering och affärsförändringsarbete, skulle det vara ute efter att sätta kunden virtualiserad servrar i egen regi, med hjälp av högautomatiserade avsättningar processer som skulle eliminera behovet av en massa datacenter personal.

Jag kan inte göra anspråk på att ha en kristallkula. Men de trender jag bevittnar bara peka på en massiv die-off i egen värd infrastruktur och företagens IT-jobb. Endast de mest kompetenta människor kommer att kunna anpassa sig till denna, ungefär som huvudpersonerna i våra favoritzombiefilmer.

Är IBM: s senaste tillkännagivandet av kommande uppsägningar en indikation på en branschgemensam förskjutning mot storskalig eliminering av egen värd infrastruktur och IT-jobb? Prata tillbaka och låt mig veta.

Cloud computing växer upp, en API på en gång

Söt SUSE! HPE hakar sig en Linux-distributioner

Twilio rullar ut nya företag planen lovar mer smidighet

Intel, Ericsson utökar samarbetet att fokusera på medieindustrin