Dela serveratomen

På en marknad som domineras av kraftfulla, men makthungriga, Intel Xeon och AMD Opteron-processorer, är SeaMicro emot trenden att använda ödmjuka Intel Atom för att skapa skalbara och anmärkningsvärt energieffektiva servrar.

Sin första produkt, den 32-bitars SM10000, lanserades förra året, och nu finns det en 64-bitarsversion, plugga 256 dual-core N570 Atom-processorer i en 10U rackenhet. En bedrift som företaget hävdar, gör det möjligt att matcha processorkraften i high-end industristandard servrar, men i en fjärdedel av utrymmet och använder en fjärdedel av den energi.

Specifikationerna för den nya SM10000-64 är imponerande. Samt 512 beräkningskärnor, det finns stöd för 1024 terabyte DDR3-minne med 4GB per processor taket av 1.66GHz Atom-processorer.

I själva verket en mycket tät bladserver, den SM10000-64 distribuerar Atom chips, fyra åt gången, på en uppsättning av 64 bytas ut under drift serverkort. Dessa koppla in en egen bakplan stoppade innanför 10U kapsling – mycket som i konventionella bladlösningar från lik av HP, IBM och Dell – men med användning av standard PCI-Express-gränssnitt för att ansluta servrar till integrerade nätverk switchar (Gigabit eller 10 GbE) och med en integrerad lastbalanserare för att knyta ihop allting.

Precis som sina mer konventionella konkurrenter, SM10000-64 har även en hög grad av redundans – och inte bara i processorkort, men nätaggregat, fläktar och nätverksgränssnitt också.

Lagring kan också rymmas inne i 10U kapsling, med plats för upp till 64 konventionella spindlar eller SSD-enheter på framsidan av chassit. Plus det inbyggda virtualisering att sömlöst ansluta och dela virtuella diskar över enskilda servrar. Fibre Channel-anslutning, dock inte nämns.

Linux är statsstödda mjukvaruplattform, med SeaMicro hävdar att matcha datorkraft av fyrtio 1U dubbla socklar fyrkärniga servrar med dess mycket smalare 10U lösning. Mer än så, räknar den med att kunna göra en stor buckla i driftskostnader med en minskning av strömförbrukningen med upp till 75 procent.

Viktigt är också att Atom N570 en x64-processor, så kan köra vanliga operativsystem och programvara sammanställas för Xeon och Opteron chips, oförändrat. Stöd för Intels VT-x-teknik ger möjlighet att köra Xen, KVM och andra virtualiseringsplattformar, på samma sätt, direkt ur lådan.

Imponerande det kan vara – och det talas om quad-core Atomer och andra processorer i framtiden – men om kunderna kommer att vara villiga att satsa på framgång för en relativt ny start-up eller föredrar att hålla sig med de stora pojkarna, återstår att sett.

Detaljer om priset är ganska luddigt, SeaMicro citerar en amerikansk lista över $ 148.000 för en “grundkonfiguration” utan att egentligen anger vad denna konfiguration kan vara. Dessutom, de europeiska priserna har ännu inte meddelats: hittills har vi bara spårade ned en distributör hit, Klassic datorer.

alan Stevens

Hands-on med en Samsung Galaxy S7 Edge på Republic Wireless: En bättre Wi-Fi-samtal erfarenhet

Microsoft pigg, först ta: Skapa engagerande innehåll på din smartphone

Xplore Xslate D10, först ta: En tuff Android tablett för krävande miljöer

Hands-on med Plantronics Backbeat GO 3 och Voyager 5200 headset: Perfekt för den nya Apple iPhone

Rörlighet, Hands-on med en Samsung Galaxy S7 Edge på Republic Wireless: En bättre Wi-Fi-samtal erfarenhet, först ta: En tuff Android tablett för krävande miljöer, rörlighet, Hands-on med Plantronics Backbeat GO 3 och Voyager 5200 headset: perfekt för den nya Apple iPhone